Frittata z brukselką i parmeńską szynką

Resztki, resztki… Frittata to jedno z najczęściej robionych przeze mnie dań z obiadowych resztek. Wczoraj zostało mi trochę brukselki i gotowanych ziemniaków, więc dzisiaj skleciłam to danie, frittata z brukselką i parmeńską szynką.  Szybki obiad, pyszna hiszpańska frittata, bardzo syta.

frittada z brukselką i parmeńską szynkąFrittata podałam na chrupkim chlebie, który wczoraj prezentowałam. Takie małe przekąski na ciepło świetnie pasują do bufetu.

Przepis na frittata z brukselką i parmeńską szynką

Składniki:

na 5 dużych porcji lub 12 małych przekąsek

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g ugotowanej brukselki
  • 100 g parmeńskiej szynki
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 150 ml utartego cheddara lub innego ostrego sera
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

  • Pokrój ziemniaki w kostkę i podziel na pół brukselkę jeśli jest bardzo duża. Ułóż warzywa na dnie wysmarowanej formy o wymiarach 18 cm x 25 cm. Posyp tymiankiem.
  • Teraz ułóż szynkę w kształcie róż. Jajka roztrzep lekko z mlekiem i równomiernie wylej do foremki. Wierzch frittaty posyp startym serem.
  • Zapiecz frittatę w piekarniku na 150ºC przez około 40 minut, lub dopóki jajka się nie zetną.

przepis frittata z brukselką i szynką

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *