Frykadelki w sosie pomidorowym zapiekane

Witam i zapraszam serdecznie na szybki obiad! Jeśli Wam się znudziły mielone to na odmianę proponuję frykadelki w sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą, bakłażanem i cukinią.

Podczas przyrządzania frykadelek zawsze idę na skróty. Doprawiony farsz nabieram łyżką i rzucam na blachę, a potem wstawiam na chwilę do piekarnika. Jak ma być szybki obiad to trzeba działać szybko, prawda!

frykadelki zapiekane

Bakłażan i cukinię smażę lub grilluję w piekarniku. Uwielbiam te warzywa w sosie pomidorowym. Jeśli chodzi o mnie to taki jarski sos w zupełności by mnie zadowolił, ale moi mięsożercy nie dają się przekonać. Muszę przyznać, że frykadelki w tak przyrządzonym sosie smakuję wspaniale, a jeszcze do tego zapieczone z mozzarellą…po prostu pycha.

Przepis na frykadelki w sosie pomidorowym zapiekane

Składniki:

na 5 – 6 osób

  • 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowe
  • 1 cebula, starta na najmniejszych oczkach
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek śmietanki
  • 1 łyżeczka mieszanych ziół, u mnie bazylia, rozmaryn i tymianek

frykadelki zapiekane w sosie pomidorowym

Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Stołową łyżką porcjuj mięso – frykadelki i układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw frykadelki do nagrzanego  piekarnika, u mnie 200 ºC i termoobieg, na 10 minut. Wyjmij i przełóż do naczynia, w którym będą zapiekane z sosem.

Sos pomidorowy z warzywami

  • 1 bakłażan
  • 1 zielona cukinia
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 mozzarella, około 125 g

frikadelki w sosie pomidorowym zapiekane

Bakłażan i cukinię pokrój w plasterki, posól i odstaw na 15 minut. Najlepiej umieść warzywa na durszlaku. Następnie usmaż na patelni lub ugrilluj w piekarniku. Ułóż warzywa na frykadelkach.

Teraz przygotuj sos. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, przyprawy, zioła i zagotuj sos. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij rozmaryn i wylej sos na frykadelki, poruszaj trochę łyżką, aby częściowo spłynął na dno naczynia. Na wierzchu ułóż kawałki mozzarella.  Włóż do piekarnika i całość zapiecz przez 10 minut.

Frykadelki w sosie można przygotować wcześniej, a dopiero później zapiec. Proponuję więc najpierw włożyć je do piekarnika bez mozzarella. Kiedy danie będzie już ciepłe wtedy dodajemy mozzarella.  Mozzarella powinna być jedynie lekko roztopiona i ciągnąca.

Podaj frykadelki z makaronem lub ryżem. Ja dzisiaj ugotowałam ryż z kalafiora.

 

 

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *