Fusilli z kiełbasą i szpinakiem

Kto kocha makaron to na pewno polubi fusilli z kiełbasą i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym. Makaron na obiad przyrządzam przynajmie raz w tygodniu. Często jeśli nie chce mi się gotować. Zawsze mam paczkę makaronu i pomidory z kartonu. Jakaś kiełbasa też się znajdzie…Kilka minut i obiad gotowy. Kiełbasa z makaronem to może niewymyślne danie ale smaczne i syte. Moja rodzina bardzo je lubi.

Fusilli z kiełbasą

Składniki:

na 4-6 porcji

500 g kiełbasy

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki tapenady, tutaj przepis

1 łyżka oleju

2 x 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu

200 ml słodkiej śmietany

70 g świeżego szpinaku

sól i pieprz do smaku

300 g fusilli, waga sucha

Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. zeszklij na oliwie. Dodaj tapenadę i smaż przez minutę. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój w plasterki. Do makaronu możesz użyć dowolnej kiełbasy lub dobrej jakości parówkowej. Dodaj do cebuli i smaż aż kiełbasa się zrumieni. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie.  Odcedź i wsyp z powrotem do garnka. Dodaj do kiełbasy pomidory i śmietankę, dopraw solą, pieprzem i zagotuj sos. Opłukaj szpinak i dodaj do sosu. Szpinak powinien jedynie lekko zwiędnąć. Podaja fusilli gorące z kolorową sałatą.

 

 

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *