Galette z rabarbarem

Rabarbar , owoc czy warzywo, ale bez wątpnienia kruche ciasto z rabarbarem to najszybsze i najbardziej popularne ciasto podczas lata. I nie tylko! Rabarbar rośnie jak zwariowany. Można nim się cieszyć nawet wczesną jesiennią, a nadmiar rabarbaru zamrozić. Rzadko kiedy trafiam na różowy rabarbar, który najładniej się prezentuje w cieście. Dlatego kiedy już muszę zadowolić się zielonym rabarbarem dodaję łyżkę malin lub kilka truskawek aby dodać mu rumieńców.

Uwielbiam rabarbar bez wątpnienia. Kruche galette z rabarbarem otwiera sezon na rabarbar na codojedzenia. Pomysłów na rabarbar zawsze mnóstwo. Lody rabarbarowe , drożdżowe z rabarbarem czy migdałowe ciasto z rabarbarem to przepisy, które już wcześniej prezentowałam. Nawet dżem z rabarbarem już robiłam! Mam nadzieję, że lubicie galette z rabarbarem, które jest niczym innym niż rustykalną kruchą tartą. Proste i bardzo smaczne!

kruche galette z rabarbarem

Galette z rabarbarem

Składniki:

100 g ryżowej mąki

150 g pszennej mąki

4 łyżki trzcinowego cukru

2 łyżki ziemniaczanej mąki + 1 łyżka

140 g zimnego masła

3 łyżki zimnej wody

500 g rabarbaru

50 g trzcinowego cukru + 1 łyżka

1 łyżeczka  vaniliowej pasta lub ekstraktu

2 łyżki migdałów pokrojonych w słupki

1 jajko, roztrzepane

przepis galette z rabarbaremMąkę pszenną, ryżową i ziemniaczaną wymieszaj z cukrem, a następnie posiekaj z zimnym masłem. Palcami połącz składniki. Jak już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj wodę. Uformuj kulę z ciasta i owiń w folię. Włóż do lodówki na godzinę.

Obierz rabarbar ze skórki i pokrój. Dodaj zamrożone maliny i wymieszaj z cukrem, ziemniaczaną mąką i wanilią. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy 30 cm na kawałku pergaminu. Przenieś na blachę do pieczenia.  Ułóż nadzienie na środku zostawiając wolny brzeg około 4 cm. Zawiń brzeg na nadzienie i posmaruj rozmąconym jajkiem. Posyp migdałami i cukrem. Wstaw galette do nagrzanego piekarnika na 200ºC i piecz przez około 40 minut na najniższym poziomie. Lekko przestudzone galette wspaniale smakuje z lodami.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *