Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem

Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem…Od dawna przymierzałam się do pieczenia gęsiny. W końcu się odważyłam. Wybrałam gęsią pierś, do której przyrządziłam gruszkowy kompot. Była to spora sztuka mięsa, ale po upieczeniu znacznie się skurczyła. Nic dziwnego, mięso gęsi jest tłuste. Piekłam gęś w marynacie. Mięso wyszło bardzo mięciutkie. Niewątpliwie przyczynił się do tego wytopiony tłuszcz ze skórki. Confit z gęsi jest wspaniały. Gęś marynowana w czerwonym winie i porzeczkowym dżemie jest bardzo soczysta i aromatyczna. Polecam gęś z gruszkowym kompotem z dodatkiem suszonego berberysu.

gesia_piers_confit

Gęsia pierś confit

Składniki:

1,4 kg piersi z gęsi

200 ml dżemu z czarnej porzeczki

200 ml wody

250 ml czerwonego wina, wytrawnego

sól i pieprz

1 łyżeczka suszonego majeranku

Kompot z gruszek

350 g gruszek

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki syropu klonowego lub miodu

30 g masła

szczypta soli

2 łyżki suszonego berberysu

3 łyżki wody

natka pietruszki do posypania

pieczona_-gesWymieszaj dżem z wodą i winem. Usuń kości z mięsa ale pozostaw skórkę. Opłukaj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Zanurz w marynacie. Marynuj mięso przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Na drugi dzień wyjmij mięso z marynaty. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Wylej marynatę do żaroodpornego naczynia i ponownie zanurz w niej mięso skórką do góry. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w marynacie, jedynie skórka może wystawać. Nastaw piekarnik na 240ºC, przykryj naczynie z gęsią pokrywką lub aluminiową folią i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz gęś jeszcze przez 45 minut. Skórka powinna być wypieczona i chrupiąca. Upieczone mięso wyjmij z naczynia i owiń  aluminiową folię.

Przyrządź kompot. Oczyść gruszki z gniazdek, obetnij ogonki i pokrój w kostkę. Rozpuść masło na patelni i usmaż gruszki. Po minucie dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i berberys. Podlej wodą. Smaż przez 5 minut. Kompot powinień być gęsty, gruszki miękkie ale w całości.

Rozwiń mięso z folii i pokrój na plasterki. Ułóż na półmisku. Na wierzchu udekoruj kompotem. Posyp natką. Gotowe!

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *