Ghormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi limonkami

Ghormeh Sabzi czyli gulasz z jagnieciny z suszonymi limonkami, fasola i suszonymi ziolami, to klasyczne perskie danie, ktore czesto gotujemy u nas w domu.

Ten gulasz jest niesamowicie aromatyczny o smaku cytrusowym. Dominuje tu suszona limonka, ktora swietnie zgrywa sie z zielonym suszem warzywnym ( suszona pietruszka, szczypior, kozieradka i kolendra).

Ale jak w kazdym perskim gulaszu nie moze i tu zabraknac przypraw, przecieru pomidorowego i oczywiscie delikatnej jagnieciny.

Suszona limonke uzywam starta do marynowania ryby. Nadaje ona rowniez wspanialy smak herbacie, szczegolnie zielonej.

Jak wiekszosc perskich potraw, rowniez ten gulasz podaje sie z ryzem na sypko.

Przepis na gulasz z jagnieciny z suszonymi limonkami

Składniki:

5-6 porcji

  • 2 dl fasoli pinto lub fasoli czerwonej
  • 5 dl suszu
  • 500 g mlodej baraniny (jagnieciny)
  • 1 cebula
  • 4-6 zabkow czosnku
  • 2 lyzki oliwy
  • 1 lyzka oleju
  • 4 suszone limonki
  • 2 lyzki przecieru pomidorowego
  • 1 lyzka kurkummy
  • 1 lyzeczka curry
  • ½ lyzeczki czarnego pieprzu
  • sol do smaku
  • 1 l wrzatku

Susz warzywny

  • 1 dl drobno posiekanej kozieradki
  • 2 dl drobno posiekanych liści pietruszki
  • 1 dl drobno posiekanych liści kolendry
  • 2 dl posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

  • Jeśli używasz suszonej fasoli, zalej woda na noc.
  • Podziel mieso na mniejsze kawalki i podsmaz wraz z posiekana cebula , kurkumma, curry i pieprzem. Pod wplywem ciepla przyprawy beda bardziej aromatyczne.
  • Przeloz wszystko do garnka, zasyp suszem, dodaj oplukana fasole, przecier pomidorowy i zalej wrzatkiem.
  • Nakluj limonki widelcem i wrzuc do gulaszu.
  • Gotuj gulasz , az fasola bedzie miekka, okolo poltorej godziny. Podlej wrzatkiem jesli gulasz bedzie wydawal ci sie gesty.
  • Na koniec wlej do potrawki oliwe z oliwy i dosmakuj sola.

 

4 Komentarzy

  • Zapachy rozchodzą się nieziemskie,ale niestety fasola nie chciała się dogotować,czy to z powodu kwaśnych limonek? nastepnym razem limonki dodam dopiero,jak fasola będzie miękka

    • A namoczyłaś? Czasami trafiam na fasolę, która długo się gotuje, a czasami godzina i wystarczy. Zawsze dodaję limonki do gotowania od samego początku. Sądzę, że to po prostu taka fasola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *