Gofry belgijskie drożdżowe

Dzisiaj jest międzynarodowy dzień gofra, więc drodzy Panie i Panowie pieczemy gofry. Pokusiłam się dzisiaj na gofry belgijskie, a więc gofry drożdżowe. Możecie sobie wyobrazić radość mojego dziecka, kiedy wróci ze szkoły, a tu czekają na niego świeżo upieczone, pachnące cytryną i wanilią gofry.

przepis na gofry belgijskiePrzepis na gofry belgijskie

Składniki:

na 12 gofrów, u mnie gofrownica w kształcie serca

400 ml letniego mleka

kuleczka świeżych drożdży, wielkości zielonego groszku

1 łyżeczka waniliowej pasty

3 łyżki cukru

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

2 jajka, żółtka i białka oddzielnie

szczypta soli

280 g pszennej mąki

100 g roztopionego masła

dzień gofraRozetrzyj drożdże w cukrze, dodaj letnie mleko, mąkę, wanilię, cytrynową skórkę, żółtka i zmiksuj. Dodaj teraz przestudzone masło i zmiksuj raz. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ubij pianę z białek i lekko wymieszaj z ciastem. Ciasto jest dosyć rzadkie i łatwo się nakłada. Wysmaruj gofrownicę olejem lub masłem przed pierwszym pieczeniem. Piecz gofry na złoty kolor.

 

 

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *