Gofry czekoladowe chrupiące

Chrupiące gofry czekoladowe z pysznymi lodami i czekoladową polewą…Uczta na całego. Moje dziecko po przyjściu ze szkoły oszalało ze szczęścia. Dawno nie piekłam gofrów, więc i moja radość była nie mniejsza. Lubię gofry czekoladowe, chyba bardziej niż tradycyjne gofry. Pyszne lody, czekoladowa polewa, owoce i jestem w siódmym raju! Oczywiście do wyrobu gofrów trzeba mieć gofrownicę. Ja mam podwójną gofrownicę w kształcie serca. Gofry są cienkie ale i piecze je się krócej około 4-5 minut. Gofry czekoladowe trochę trudno wyczuć, kiedy są już upieczone. Łatwo je również przypalić. Ale 4-5 minut w zupełności wystarczy aby uzyskać smaczne i chrupiące gofry.

gofry czekoladowe

Gofry czekoladowe

Składniki:

na 12 gofrów

2 jajka, żółtka i białka oddzielnie

65 g masła

210 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

40 g skrobii kukurydzianej

30 g kakao

60 g cukru

375 ml serwatki

½ łyżeczki soli

Czekoladowa polewa

50 g czekolady

2 łyżki śmietanki

4 łyżki golden syropu

Dodatkowo

waniliowe lody

maliny

przepis na gofry

Miękkie masło zmiksuj z cukrem i solą na puszysto. Dodaj żółtka i zmiksuj masę. Wlej serwatkę, wsyp mąkę przesianą z kakao, skrobią  proszkiem. W oddzielnej misce ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą. Rozgrzej gofrownicę i nałóż porcję masy. Piecz gofry przez 4-5 minut w zależności od grubości. Gofry kwadratowe piecz nieco dłużej. Ostygnięte gofry powinny być sztywne i chrupiące. Studź gofry na metalowej kratce. Nie układaj jeden na drugi, bo wtedy dobrze nie odparują i będą gumowe. W kąpieli wodnej wymieszaj czekoladę ze śmietanką i syropem. Wlej polewę do miseczki. Podaj ostudzone gofry z lodami i owocami polane czekoladowym sosem.

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *