Gofry jak nad morzem

gofry jak nad morzem

Gofry nad morzem … kto ich nie wspomina! Zawsze chciałam zrobić gofry o takiej konsystencji oczywiście bez żadnych dziwnych dodatków. Gofry piekę bardzo często, bo bardzo je lubimy. Za każdym razem staram się je zrobić inaczej. Dzisiejsze gofry różnią się przede wszystkim tym, że są na oleju. Poza tym ubiłam pianę na sztywno przed dodaniem do reszty masy. Gofry wyszły idealne.

przepis na gofry

Przepis na gofry

Składniki:

na 14 gofrów w kształcie serca

  • 750 ml pszennej mąki
  • 125 ml cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka, oddzielone
  • 175 ml zimnej wody
  • 125 ml oleju

Dodatki

  • jagody
  • cukier puder
  • syrop malinowy

Wykonanie:

  • Wymieszaj mąkę z proszkiem i solą.
  • W drugim naczyniu lekko roztrzep żółtka w wodzie wymieszanej z olejem. Dodaj suche składniki i wymieszaj.
  • Ubij pianę na sztywno i lekko wymieszaj z resztą ciasta na gofry.
  • Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry aż będą rumiane. Podawaj z owocami, cukrem pudrem czy owocowym syropem.

gofry chrupiące

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *