Gofry z grilla z czekoladą…Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam Jamie Oliver i często korzystam z jego przepisów…ba, mam nawet jedną z jego książek, z której już prawie wszystko wypróbowałam. Oglądam jego program, a następnego dnia biorę się do dzieła. Dzisiaj zapraszam na pyszne gofry z grilla z gorącą czekoladą. Gofry z grilla, które z powodzeniem można upiec na grillowej patelni ale i tradycyjnie w gofrownicy. Ja musiałam koniecznie upiec je w grillowej patelni, przekonać się, że gofry smakują podobnie jak te z gofrownicy.
Muszę przyznać, że nie są to gofry tak chrupiące jak z gofrownicy ale smaczne. Grillowa patelnia z pewnością może zastąpić gofrownicę.
Przepis na gofry z grilla
Składniki:
2 jajka
300 ml mleka
225 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g roztopionego masła
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki waniliowej pasty
Czekoladowa mieszanka
500 ml gorącego mleka
1 łyżka skrobii kukurydzianej
4 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
Rozpuść masło. Wymieszaj suche składniki w misce. Wlej mleko, dodaj jajka i zmiksuj masę. Na koniec wlej rozpuszczone masło i energicznie zamieszaj. Odstaw ciasto na gofry w chłodne miejsce na 20 minut. Rozgrzej patelnię grillową lub gofrownicę i smaż gofry po obu stronach, na grillowej patelni po 6 minut z każdej strony (u mnie kuchnia indukcyjna na poziomie 6). W między czasie ugotuj czekoladę. Wymieszaj wszystkie suche składniki z połową mleka. Resztę ,leka zagotuj, a następnie dodaj zimną czekoladową mieszankę. Mieszaj do zagotowania. Zdejmij z kuchni i rozlej do kubków. Pokrój lub rozerwij na kawałki gofry z patelni. Posmaruj gofry dżemem i popijaj gorącą czekoladę. Smacznego!
2 komentarze
Zupełnie nowy i cudny wymiar gofrów <3
Hmmm… A ja do tej pory myslalam, ze nie da sie zrobic gofrow bez gofrownicy! A tutaj, z samego poranka, takie o to zdziwienie! :) Malgosiu, ale ta patelnie to musze nieco wtluscic, prawda? Ale numer! Szok! Gratulacje! :) i bloga i pomyslu z patelnia!