Gofry z kardamonem

Gofry kojarzą mi się z wakacjami nad morzem. Do lata daleka jeszcze droga, a dzisiaj świętujemy w Szwecji dzień gofrów,stad gofry z kardamonem. Kardamon to jedna z ulubionych przypraw szwedzkich, którą często można spotkać w różnych deserach no i po raz pierwszy u mnie w gofrach.

gofry z kardamonem

Ciasto na gofry zrobiłam troszkę inaczej niż zwykle bo bez proszku. Gofry są najlepsze zaraz po usmażeniu. Bardzo puszyste gofry, posypane cukrem pudrem, zajadaliśmy z czekoladowym kremem, bitą śmietaną i truskawkami.

Przepis na gofry z kardamonem

Składniki:

  • 240 g maki
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 75 g masła, stopionego
  • szczypta soli
  • 3 jajka, oddzielone
  • 400 ml mleka

Wykonanie:

  • Wymieszaj make, cukier, kardamon, żółtka i masło, dodając po trochu mleko przy pomocy  rózgi balonowej.
  • Ubij piane na sztywno i dodaj do ciasta.
  • Nagrzej gofrownice i smaż gofry 5 -6 minut w zależności od gofrownicy.

 

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *