Gofry z nutellą i kremem cappuccino

Niedziela! Słońce świeci, więc zanosi się na piękny dzień. Mój małżonek krząta się w kuchni, moja gromadka jeszcze śpi, a ja jak zwykle przy moim najukochańszym dziecku, czyli moim lapciu.

Dzisiaj mam zamiar zaskoczyć moje dzieciaki i zrobić im na śniadanie pyszne, chrupiące gofry z nutellą. Przepis wypróbowałam już dawno, więc najwyższa pora na odswieżenie pamięci.

Nutellę dodaję do ciasta i nic w tym skomplikowanego, tylko trzeba piec gofry w posmarowanej tłuszczem gofrownicy, bo inaczej gofry przywierają do dna.

Składniki:

Przepis na 12 sztuk

  • 3 1/2 dl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 dl mleka
  • 50g masła
  • 150g nutelli
  • sól, cukier

Krem capuccino:

  • 2 dl śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki ciemnego cukru, np. muscovados
  • 1 łyżka mocnej kawy
  • świeże truskawki

Wykonanie:

  • Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i dodaj mleko.
  • Rozpuść masło i dodaj do ciasta mieszając.
  • Wreszcie na koniec wmieszaj nutellę i posól ciasto do smaku.  Używam solonego masła, więc rzadko kiedy dosalam ciasto.
  • Piecz gofry w posmarowanej tłuszczem gofrownicy.
  • Ubij lekko śmietanę i dodaj chłodną kawę i cukier muscovados.

Moja młodzież będzie jadła gofry z kremem capuccino, a mój mały Philip z  waniliową bitą śmietaną i truskawkami, które tak uwielbia.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *