Gołąbki z młodej kapusty

Lubicie gołąbki? Ja też i kiedy się już zdecyduję je zrobić to zawsze wychodzi mi pełny kociołek. Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze, a do nich sos grzybowy, który przyrządziłam z pierwszych przeze mnie uzbieranych kurek. Farsz do gołąbków najczęściej robię z ryżu, ale zdarza się, że używam bulgur, kaszę lub couscous.

gołąbki z młodej kapustyDzisiaj zrobiłam mięsne gołąbki z dodatkiem surowej salsiccia, coś nowego, coś pysznego! Gołąbki mega duże, pieczone  na blasze podane z sosem kurkowym i młodymi ziemniaczkami. Nic tylko jeść!

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

16 dużych gołąbków

1 duża młoda kapusta

400 ml ryżu

500 g mielonego mięsa

300 g surowej salsiccia

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

2 łyżki masła

2 łyżki oleju

Sos kurkowy

1 szalotka

300 g kurek

1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

300 ml śmietany

sól i pieprz do smaku

przepis na gołąbki

Kapustę zaparz w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Ostudź i delikatnie odziel liście. Ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. W dużej misce wymieszaj ryż, mielone i surową salsiccia (rozetnij flak i wyjmij farsa, który następnie zgnieć widelcem). Dodaj sól, pieprz i zioła i dokładnie wymieszaj farsz. Na każdy liść nałóżporcję farszu i zwiń w rulon. Ułóż gołąbki jeten obok drugiego na blasze. Podlej lekko bulionem, a na wierzchu ułóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC na 30 minut.

W międzyczasie ugotuj sos. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż przez 3 minuty, podrzucając grzyby na patelni. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przyprawy, a następnie soję i śmietanę. Gotuj sos przez 5 minut. Jeśli sos jest wciąż za rzadki pogotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiedniej gęstości.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *