Gołąbki z włoskiej kapusty z sosem pomidorowym

Każdy z Was ma chyba swój przepis na gołąbki. Ja lubię wymyślać za każdym razem jakieś inne kombinacje, ale jak mi zabraknie pomysłów to z chęcią wracam po wypróbowany przepis na gołąbki z włoskiej kapusty.

Dzisiaj bardzo spontaniczny obiad, bo robiąc zakupy rzuciła mi się w oczy włoska kapusta, pokaźna główka, wiec ją zaraz zapakowałam do koszyka. Gołąbki miałam w planie ugotować dopiero jutro, a że kapusta była olbrzymia i zajęłaby całą półkę w lodówce, stwierdziłam, że zabiorę się za nie natychmiast, ku uciesze domowników.

Gotowanie gołąbków uważam za pracochłonne i kiedy już zdecyduję się, że na obiad będą gołąbki, to robię po prostu cały gar!

Dzisiaj proponuję gołąbki z włoskiej kapusty w tradycyjnym wydaniu z sosem pomidorowym. Ryż można swobodnie zastąpić jakąś kaszą, gołąbki z młodej kapusty i bulgur, a dla wszystkich co mają dosyć mięsa proponuję wersję wegetariańską, gołąbki z kaszą i soczewicą.

gołąbki z włoskiej kapusty

Przepis na gołąbki z włoskiej kapusty

Składniki:

na 24 gołąbki

  • 1 kapusta włoska, duża
  • 400 ml ryżu
  • 1 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowo wołowe
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii.
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ l gorącego bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Sos pomidorowy

  • 1 l przetartych pomidorów z puszki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku

Wykonanie:

  • Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
  • Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, nie rumieniąc. Pokrój pomidory również drobno i dodaj do cebuli wraz z pietruszką i bazylią, Smaż przez 2 minuty.
  • Wymieszaj mięso z ryżem, przyprawami i usmażoną cebulą, czosnkiem i pomidorami.
  • Włóż kapustę do dużego garnka, zalej wodą i blanszuj przez 20 minut. Po połowie czasu odwróć kapustę. Odsącz kapustę z wody i podziel na pojedyncze liście. Na każdy liść nałóż sporą porcję farszu, zawiń i umieść gołąbki w garnku na dnie polanym oliwą.
  • Kiedy już wszystkie gołąbki są gotowe zalej je bulionem  i gotuj przez pół godziny  na małym ogniu.
  • W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Podsmaż cebulę z czosnkiem na oliwie przez 2 minuty. Dodaj przetarte pomidory z puszki i zioła. Dopraw przyprawami i gotuj przez 5 minut. Zmiksuj sos przed podaniem.

przepis na gołąbki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *