Golonka w piwie z kiszoną kapustą

Golonka w piwie z kiszoną kapustą, aromatyczna i smaczna. Typowo polski obiad! W zeszłym tygodniu byłam w Polsce! Jedliśmy obiad na promie i zgadnijcie co ja zamówiłam? Oczywiście golonkę! Nigdy nie byłam jej zwolenniczką. Uważałam golonkę za typowo męskie danie. Teraz,  kiedy wiem jak ją przyrządzić aby wydobyć z niej jak najlepszy smak zmieniłam zdanie. Golonka w piwie to naprawdę smaczny kąsek. Oczywiście golonka w piwie smakuje najlepiej ze smażoną kiszoną kapustą i porcją schłodzonego piwa. Tak, kiszona kapusta to nieodzowny dodatek do wieprzowiny.

golonka_-w_-piwieSmak golonki zależy od peklowania. Liść laurowy, ziele angielskie i wywar z warzyw nadają jej niebywały smak. Kupiłam gotową peklowaną golonkę, bo peklowanie zajmuje niemało czasu. Natomiast przyjemność pieczenia golonki w piwie i kapuście nie mogłam sobie odmówić.

golonka

Golonka w piwie

Składniki:

4 peklowane golonki

½ l piwa

2 lyżki miodu

600 g kiszonej kapusty

2 cebule

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka majeranku

sól i pieprz do smaku

2 liście laurowe

3 siarna ziela angielskiego

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

polski_obiadNatnij skórkę na golonkach. Rozgrzej masło dodaj olej na patelni. Ułóż golonki skórką do dna i zrumień. Wlej piwo i miód, dodaj angielskie ziele i laurowy liść. Zagotuj. Na drugiej patelni zeszklij, a następnie lekko zrumień cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wyjmij kapustę na durszlak i opłucz zimną wodą. Dodaj do cebuli i smaż przez 5 minut. Podlej piwem z golonki. Następnie przełóż golonkę do żaroodpornego półmisku. Dodaj kapustę i polej resztą piwa. Wstaw do nagrzanego na 175ºC i piecz golonkę przez około godziny. Jeśli golonka za bardzo się rumieni przykryj aluminiową folią. Podaj golonkę pokrojoną na plasterki z pieczonymi ziemniakami i kapustą.

golonka_przepis

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *