Gorące kanapki bolognese

Gorące kanapki czyli zapiekanki to proste i bezproblemowe jedzonko. Kanapki ułatwiają życie, bo szybko można coś wykombinować z kawałka dobrego chleba czy innego pieczywa i jakiejś wkładki.Uwielbiam robić i urozmaicać kanapki na wiele sposobów. Najlepszym sposobem na przyrządzanie kanapek jest wykorzystanie domowych resztek obiadowych.

Właśnie niedawno ugotowałam sos bolognese z mielonej wołowiny, którego mi trochę zostało. Za mało na następny obiad, więc co z tym zrobić. Wpadłam na pomysł , żeby wykorzystać sos bolonese do gorących kanapek, które oczywiście nazwałam kanapkami bolognese.

Ta kanapka nadaje się na brunch, bo jest bardzo syta.
Kanapka przybrała autentyczne włoskie, narodowe barwy, gdzie bazylia oznacza zieleń, mozzarella biel, a czerwony sos bolognese z papryką i przecierem pomidorowym, czerwień. Viva Italia!

Do kanapek upiekłam specjalnie bułeczki z włoskiej mąki durum. Durum to taka pradawna pszenica, z której piecze się  między innymi ciabaty i focaccie. Ale o tym to w następnym wpisie. Niżej podaję przepis na kanapki bolognese z sosem bolognese.

Sos bolognese

Składniki:

  • 500 g zmielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka pieczarek, drobno posiekanych
  • 2 dl czerwonego wina
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie:
  • Na gorącym oleju  podsmaż posiekaną cebulę razem z mielona wołowina i czosnkiem.
  • Dodaj przecier pomidorowy i wino. Niech sos dusi się  przez 15 minut.
  • Pokrój paprykę w drobną kostkę i  grzyby i dodaj do sosu.
  • Dopraw solą i pieprzem.

 Gorące kanapki bolognese

Składniki:

 

  • 12 bułeczek durum
  • 200 g sera mozzarella
  • garść liści bazylii
  • oliwa z oliwek do posmarowania

Wykonanie:

  • Podziel  bułki na pół i posmaruj oliwą z oliwek po obu stronach.
  • Połóż łyżkę sosu blognese na dola część bułki, następnie ułóż plasterek sera mozzarella.
  • Dodaj liście bazylii i przykryj kanapkę pokrywą z bułki. Przyciśnij trochę.
  • Włóż kanapki do piekarniku (200ºC) na 5-10 minut, aż ser zacznie się topić  a bułka nieco się zezłoci.

Ciepłe i rumiane kanapki bolognese cieszą się dużą popularnością wśród moich kochanych dzieci i męża. Super alternatywa do domowych hamburgerów.

SparaSpara

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *