Grahamki z masłem czosnkowo -pietruszkowym

Przyszła pora na wypieki chleba. Często wracam do moich wcześniejszych przepisów na bułeczki, które co i róż zmieniam i ulepszam. Proponuję grahamki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Możecie sobie wyobrazić jakie były dzisiaj zapachy w mojej kuchni…wciąż są. Moje dziecko przyszło ze szkoły i od razu w drzwiach krzyczał co tak pachnie!…Pizza! Nie pizza tym razem, a grahamki przyprawione czosnkiem i pietruszką. Lubię takie smakowe pieczywo, a Wy?

grahamki

Domowej roboty grahamki są najlepsze! Zawsze wychodzą mi puszyste. Są ładnie wyrośnięte z lekko chrupiącą skórką, która fantastycznie pęka, kiedy ją się lekko naciska. Jeszcze kilka lat temu nie myślałam, że będę taka zadzierżała piekarka. Przepadłam na amen! Pieczenia chleba sprawia mi dużą satysfakcję.

przepis grahamki

Przepis na grahamki

Składniki:

na 16 bułek

800 g pszennej mąki

200 g mąki grahamki

1 łyżka soli

800 – 850 ml zimnej wody

1 łyżka miodu

50 g świeżych drożdży

30 g masła

2 łyżki posiekanej pietruszki

2 ząbki czosnku

grahamki

W dużej misie, u mnie misa od kitchenAid rozpuść drożdże i miód w 800 ml wody. Resztę wody zachowaj. Wsyp obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj więcej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut przy pomocy miksera, ręcznie nieco dłużej . Ciasto powinno być wilgotne ale sprężyste. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Złóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Wymieszaj masło z posiekaną pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Natnij bułeczki. W nacięciu ułóż nadzienie. Wstaw blachę do nagrzanego na 250ºC  piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika) i piecz grahamki przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15 minut. Upieczone grahamki wyjmij na metalową podstawkę i ostudź.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *