Grahamki z twarożkiem i żurawiną

grahamki z twarozkiem i zurawina

Wczoraj upiekłam bułeczki  grahamki. Zalazłam w lodówce paczkę twarożku i nie zastanawiając się długo dodałam do zaczynu. Miałam też  resztkę  suszonej żurawiny,  która również powędrowała do ciasta.

Grahamki wyszły super, fajnie wypieczone z chrupiącą skórką, lekko słodkie z delikatnym posmakiem twarogu. W sam raz na śniadanie czy kolację. Jeszcze jeden dobry wypróbowany przepis, który  na pewno nie raz wykorzystam.

smaczne buleczki

Przepis na bułeczki grahamki

Składniki:

20 bułeczek

  • 1 l mąki pszennej
  • 400 ml mąki grahamki
  • 100 ml pszennych otręb
  • 550 ml ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 200 g twarożku
  • 100 ml suszonej żurawiny
  • 50 g masła
  • 1 łyżka miodu, czubata
  • 2 ½ łyżki soli
  • 2 łyżki roznych nasion do posypania ( sezam, mak, siemię lniane)
  •  jajko do posmarowania

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w mleku i dodaj stopniowo obie mąki i otręby, sól, miód, a następnie twarożek i żurawinę . Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą asystenta i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Podziel ciasto na 100 gramowe porcje i formuj okrągłe bułeczki. Ułóż bulki na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami. Pozostaw znowu do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  • Piecz grahamki na 225ºC (termoobieg) przez 20 minut.

buleczki na sniadanie

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *