Granola z cynamonem

Nie wiem jak wy ale ja jestem zmęczona wszystkimi przesłodzonymi chrupkami i  musli, które oferuje handel. Akurat na śniadanie lubię zjeść coś co nie zawiera dużo cukru. Same płatki kukurydziane są nudne, więc zrobiłam domową granola z cynamonem.  Taka domowej roboty granola to super sprawa, bo można ją skomponować z ulubionych nasion, orzechów, płatków zbożowych czy suszonych owoców. Ja przyprawiłam moją granola cynamonem.

granola z cynamonem

Przepis na granola z cynamonem

Składniki:

  • 1,5 dl płatków owsianych
  • 1,5 dl płatków zbożowych
  • ½ dl pestek dynii
  • ½ dl kokosowych wiórków
  • 1 dl orzechów, ja miałam ziemne
  • ½ dl całego siemienia lnianego
  • ½ dl nasion sesamu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody różanej lub agawe
  • 1 dl suszonej żurawiny

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki oprócz żurawiny wymieszaj i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz granola na 150ºC (termoobieg) przez 30 minut. Po połowie czasu wymieszaj i piecz dalej.
  • Ostygniętą granola połącz z żurawiną i przechowuj w szklanym naczyniu.

Zdrowe, pożywne śniadanie to podstawowy posiłek dnia i warto je urozmaicać. Bardzo często gotuję quinoa na śniadanie używając nasion quinoa lub płatków z quinoa.

pyszna domowa granola

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *