Grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej

Wreszcie wyszło trochę słońca,urządziliśmy więc biesiadę na ogrodzie. Był grill i grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej. Pierwszy raz przyrządziłam cukinię w ten sposób, który okazał się strzalem w dziesiątkę. Cienkie plastry cukinii najpierw grillowałam, a póżniej marynowałam przez noc. Efekt końcowy był świetny zwłaszcza dla kogoś jak ja co lubi grillowaną cukinię. Tak przyrządzoną cukinię można wykorzystać do przyrządzenia sałatki jako pysznego dodatku do grilla, mięsa czy ryby.

grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej

Lubicie cukinię? Ja bardzo! Przyrządzam często bigos z cukinii, cukiniowe placki, a nawet piekę ciasto z cukinią.

Grillowana cukinia

Składniki:

6-8 porcji

3 małe żółte cukinie

3 małe zielone cukinie

150 g koziego sera

3 łyżki pestek dyni

sałata dwukolorowa

3 ząbki czosnku

50 ml oliwy z oleju

2 lyżki miodu

3 lyżki octu winnego

1 łyżka soku z cytryny

sól do smaku

½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

3 gałązki świeżego oregano

grillowana_cukinia

Pokrój cukinie na cienkie plasterki i ugrilluj na patelni grillowej lub na grillu. W naczyniu z przykrywką wymieszaj olej, miód,ocet winny i sok z cytryny. Obierz czosnek i przepuść przez praskę, dodaj do marynaty. Dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i zanurz gałązki oregano. Włóż plastry grillowanej cukinii, lekko przemieszaj i marynuj w zamkniętym naczyniu przez noc. Na drugi dzień cukinia jest gotowa do jedzenia. Na półmisku ułóż porwane liście sałaty, następnie plastry cukinii. Posyp pokruszonym serem i prażonymi nasionami dyni. Polej marynatą. Podaj sałatkę do grilla.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *