Wreszcie wyszło trochę słońca,urządziliśmy więc biesiadę na ogrodzie. Był grill i grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej. Pierwszy raz przyrządziłam cukinię w ten sposób, który okazał się strzalem w dziesiątkę. Cienkie plastry cukinii najpierw grillowałam, a póżniej marynowałam przez noc. Efekt końcowy był świetny zwłaszcza dla kogoś jak ja co lubi grillowaną cukinię. Tak przyrządzoną cukinię można wykorzystać do przyrządzenia sałatki jako pysznego dodatku do grilla, mięsa czy ryby.
Lubicie cukinię? Ja bardzo! Przyrządzam często bigos z cukinii, cukiniowe placki, a nawet piekę ciasto z cukinią.
Grillowana cukinia
Składniki:
6-8 porcji
3 małe żółte cukinie
3 małe zielone cukinie
150 g koziego sera
3 łyżki pestek dyni
sałata dwukolorowa
3 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oleju
2 lyżki miodu
3 lyżki octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
3 gałązki świeżego oregano
Pokrój cukinie na cienkie plasterki i ugrilluj na patelni grillowej lub na grillu. W naczyniu z przykrywką wymieszaj olej, miód,ocet winny i sok z cytryny. Obierz czosnek i przepuść przez praskę, dodaj do marynaty. Dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i zanurz gałązki oregano. Włóż plastry grillowanej cukinii, lekko przemieszaj i marynuj w zamkniętym naczyniu przez noc. Na drugi dzień cukinia jest gotowa do jedzenia. Na półmisku ułóż porwane liście sałaty, następnie plastry cukinii. Posyp pokruszonym serem i prażonymi nasionami dyni. Polej marynatą. Podaj sałatkę do grilla.
12 komentarzy
Takiej cukinii jeszcze nie jadłam, ale wygląda bardzo apetycznie :)
Zrobiłam pierwszy raz i super smakowała.
To danie musi być pyszne!
Bardzo nam smakowało!
Dzisiaj zerwałam cukinię z ogródka więc przepis jak najbardziej mi się przyda :)
Wygląda bardzo apetycznie. :-)
Dziękuję!
Cukiniowy sezon trwa w najlepsze, więc pewnie i Twojego przepisu spróbuję. Tym bardziej, że wydaje się tak… nietypowy. :)
Witam czym można zastąpić ser kozi?
Ser kozi można zastąpić fetą lub bryndzą
W tym przepisie jest wszystko to, co lubię. Cukinia, słodko kwaśne smaki i kozi ser. A całość dodatkowo na zdjęciach wygląda obłędnie! Muszę kiedyś wypróbować!
Polecam!