Grillowane polędwiczki i warzywa

Zapraszam na menu z grilla!  Grillowane polędwiczki, sałatka na ciepło z grillowanych warzyw i wspaniały chłodny dip z jogurtu, a do tego świetne towarzystwo. Lato w pełni, rozpieszcza nas słonecznymi promieniami codziennie, grill na chodzie non stop, leniuchowanie na leżaku…Aż mi przychodzą na myśl słowa piosenki: "…oprócz błękitnego nieba, nic nam więcej nie potrzeba…" Lato to taka magiczna pora roku...

grill menu

Przepis na grillowane polędwiczki

Składniki:

  • ½ kg polędwiczek wieprzowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • ½ łyżeczka czarnego pieprzu, grubomielonego
  • 1 mała cebula, pokroić w ósemki
  • 2 ząbki czosnku, w plasterkach
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • patyczki drewniane lub metalowe

przepis grillowane polędwiczki Mięso oczyść i podziel na 3 cm kawałki. Wymieszaj składniki do marynaty i dodaj polędwicę. Marynuj najmniej przez godzinę. Ja zawsze marynuję mięso przez noc. Jeśli używasz patyczki drewniane namocz je w wodzie. Gotowe mięso wbij na szpikulce i grilluj   przez 8- 12 minut w zależności od grilla.

Sałatka z grillowanych warzyw i gryczanej kaszy

  • 1 bakłażan
  • 1 zielona cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 suszonych  pomidorów w oleju
  • 400 ml ugotowanej kaszy gryczana, u mnie prażona
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół, u mnie oregano, tymianek i rozmaryn
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

sałatka z grllowanych warzyw

Najpierw pokrój bakłażana na plastry o grobości 1cm, posól i odstaw na 20 minut. Po tym czasie wyciśnij nadmiar płynu. Cukinię, obraną ze skórki marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki. Dopraw warzywa solą, pieprzem, ziołami i skrop oliwą. Grilluj aż warzywa będą miękkie.
Tymczasem pokrój cebulę w ósemki, a czosnek w plasterki i usmaż na oleju wraz z suszonymi pomidorami. Dodaj kaszę, a następnie warzywa z grilla i wymieszaj.

W międzyczasie przygotuj dip z jogurtu, mięty pieprzowej, startego ogórka i przeciśniętego przez praskę czosnku. Wszystko dopraw solą i sokiem z cytryny.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *