Grillowane skrzydełka i papryczki padron

Jak ten czas szybko leci! Już za parę dni rozpocznie się kalendarzowa jesień. Pogoda wciąż nie najgorsza ale definitywnie chłodniej niż było tydzień temu. Przyjemnie jest gotować obiad i co i rusz wychodzić na świeże powietrze. Przyrządziłam dzisiaj grillowane skrzydełka i papryczki padron. Grillowane skrzydełka lubię dopiero od jakiegoś czasu. Zawsze mi się wydawało, że w nich mało mięsa, a więcej skóry. Gotowane w  ogóle do mnie nie przemawiają ale grillowane skrzydełka jak najbardziej!

grillowane skrzydełka

Skrzydełka jak zwykle zamarynowałam. Późnym…naprawdę późnym wieczorem…dobiegała dwudziesta trzecia i nagle przypomniało mi się, że jutro będę grillować skrzydełka. Zawsze staram się marynować mięso przez noc aby dobrze przeszło przyprawami, ale dwie godziny też wystarczą. Pewnie by się nic nie stało jakbym zaczekała do rana…Ale wiadomo rano w sobotę leżę dłużej w łóżku, a potem zaraz trening, więc nie dane mi pamiętać co mam przygotować na obiad.

grillowane skrzydełka przepis

Lubicie papryczki padron? Nie są to papryczki przeszywające podniebienie niewiadomo jakim smakiem. Dlatego postanowiłam zamarynować je razem ze skrzydełkami. O dziwo smakowały nieźle, choć lekko gorzki posmak wciąż jest wyczuwalny. Wydaje mi się, że jednak świetnie pasują do grillowanych skrzydełek zwłaszcza z takimi dodatkami jak pieczone bataty, awokado i sos z orzechów cashew.

Grillowane skrzydełka

Składniki:

na 4 porcje

Marynowanie 

1 kg skrzydełek z kurczaka, około 16 sztuk

250 g papryczek padron

75 ml sosu sojowego, tajskiego

sok z 1 cytryny

4 łyżki sezamowego oleju

1½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki suszonych płatków chili

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

2 łyżki miodu

½ – 1 łyżeczki soli

Dip orzechowy

80 g nerkowców solonych i prażonych

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka świeżego imbiru

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

2 łyżki sezamowego oleju

 sriracha sos do smaku lub kajeński pieprz

szczypta soli, według uznania

skrzydełka grillowane

Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w dużym, podłużnym naczyniu. Dodaj osuszone skrzydełka i całe papryczki. Wymieszaj z marynatą. Rozprowadź skrzydełka i papryczki równomiernie po dnie naczynia. Przykryj folią i marynuj w lodówce conajmniej 2 godziny lub przez noc. Dip orzechowy możesz przygotować wcześniej. Wszystkie składniki na dip umieść w malakserze i zmiksuj na gruboziarniste puree. Jeśli dip jest za gęsty dodaj odrobinę wody. Mimo wszystko dip powinien być w miarę gęsty i łatwo się nabierać.

skrzydełka_przepis_1

Nastaw piekarnik na 175ºC na funkcję grilla lub pieczenia. Przełóż skrzydełka do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą  i grilluj przez godzinę. Po tym czasie dodaj papryczki i wymieszaj je z gorącą marynatą. Piecz jeszcze przez 20 minut. Papryczki powinny być miękkie i lekko zrumienione. Usmaż lub upiecz frytki z batatów i awokado. Podaj skrzydełka z dipem, batatami, papryczkami i awokado. Zbyt twarde awokado jest idealne na frytki. Właśnie takie przyrządziłam do skrzydełek. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *