Grillowany bakłażan z jogurtowym sosem

Grillowany bakłażan z jogurtowym sosem to pyszne danie na kolację dla każdego kto chce trochę odpocząć od mięsa. Grillowany bakłażan to również świetna przekąska na ciepło.

Uwielbiam takie nieskomplikowane danie, uwielbiam bakłażana, którego często dodaję do różnych dań, uwielbiam sosy na bazie jogurtu, a ten dzisiejszy jest trochę nietypowy. Dodałam tahini i świeżo uprażony kmin rzymski i muszę przyznać, że fajnie smakował, a jeszcze lepiej z grillowaną oberżyną czyli bakłażanem, jeśli nie spotkaliście się z tą nazwą.

grillowany bakłażan

 Grillowany bakłażan z jogurtowym sosem

Składniki:

na 2 porcje

1 bakłażan (oberżyna) średniej wielkości

sól i pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

Sos jogurtowy

200 ml gęstego jogurtu typu greckiego

1 łyżka tahini

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1- 2 łyżki soku z cytryny do smaku

1 łyżeczka kminu rzymskiego, świeżo uprażonego i zgniecionego w moździerzu

sól do smaku

Dodatkowo

świeża kolendra

rzodkiewki

czerwona papryczka chili

grillowany bakłażan z sosemPokrój bakłażana na plasterki o grubości 1,5 cm. Posól i odstaw na sicie, na 30 minut. Otrzep z wody posyp pieprzem i posmaruj oliwą. Ugriiluj na grillu lub na patelni grillowej. W między czasie przygotuj sos jogurtowy mieszając wszystkie składniki. Ułóż ciepłe plastry grillowanej oberżyny na talerzu, posmaruj grubo jogurtowym sosem i posyp, rzodkiewką, chili i kolendrą.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *