Grillowany bakłażan z jogurtowym sosem to pyszne danie na kolację dla każdego kto chce trochę odpocząć od mięsa. Grillowany bakłażan to również świetna przekąska na ciepło.
Uwielbiam takie nieskomplikowane danie, uwielbiam bakłażana, którego często dodaję do różnych dań, uwielbiam sosy na bazie jogurtu, a ten dzisiejszy jest trochę nietypowy. Dodałam tahini i świeżo uprażony kmin rzymski i muszę przyznać, że fajnie smakował, a jeszcze lepiej z grillowaną oberżyną czyli bakłażanem, jeśli nie spotkaliście się z tą nazwą.
Grillowany bakłażan z jogurtowym sosem
Składniki:
na 2 porcje
1 bakłażan (oberżyna) średniej wielkości
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy
Sos jogurtowy
200 ml gęstego jogurtu typu greckiego
1 łyżka tahini
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1- 2 łyżki soku z cytryny do smaku
1 łyżeczka kminu rzymskiego, świeżo uprażonego i zgniecionego w moździerzu
sól do smaku
Dodatkowo
świeża kolendra
rzodkiewki
czerwona papryczka chili
Pokrój bakłażana na plasterki o grubości 1,5 cm. Posól i odstaw na sicie, na 30 minut. Otrzep z wody posyp pieprzem i posmaruj oliwą. Ugriiluj na grillu lub na patelni grillowej. W między czasie przygotuj sos jogurtowy mieszając wszystkie składniki. Ułóż ciepłe plastry grillowanej oberżyny na talerzu, posmaruj grubo jogurtowym sosem i posyp, rzodkiewką, chili i kolendrą.
6 komentarzy
Jaka smakowita przystawka!
Dziękuję!
świetnie wygląda ;)
I smakuje świetnie Iza!
Wygląda imponująco!
Dziękuję bardzo!