Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami

Uwielbiam halloumi! Taki niepozorny serek, który nabiera smaku i blasku po usmażeniu czy jak dzisiaj po ugrillowaniu. Jako dodatek do halloumi, dosyć słonego sera proponuję truskawki, świeżą kolendrę i miętę. Wspaniała przekąska do lampki wina…moja dzisiejsza kolacja. Trochę luksusu nie zaszkodzi! W końcu są wakacje!

halloumi grillowane
Grillowany halloumi 

Składniki:

130 g sera halloumi

100 g truskawek

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka syropu z agawy lub miodu

2 łyżki posiekanej mięty

2 łyżki posiekanej kolendry

Pokrój ser na 6 plastrów i ugrilluj na grillu lub grillowej patelni. Gorący ułóż na talerzu. Pokrój truskawki w plasterki i ułóż na serze. Posyp posiekanymi ziołami. Przygotuj dressing, wstrząsając oliwę, sok z cytryny i syrop z agawy w małej butelce z zamknięciem. Polej całość dressingiem i posyp posiekanymi ziołami. Całość dopraw pieprzem.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *