Grillowany kurczak i pikantna salsa

Grillowany kurczak i pikantna salsa to szybki obiad i kolejny przepis na kurczaka. Tym razem proponuję grillowane piersi z kurczaka, marynowane kolendrą, jalapeno i sokiem z limonki. Bardzo mięciutkie mięsko, do którego przygotowałam pikantną salsę z pomidorów i brzoskwiń oraz szafranowy ryż. Trudno przyrządzić taki obiad? Absolutnie nie!

grillowany kurczak

Grillowany kurczak

Składniki:

na 4 porcje

600 g piersi z kurczaka

1 doniczka świeżej kolendry

sok i starta skórka z jednej limonki

1 jalapeno

sól i czarny pieprz grubomielony do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

Piersi podziel na mniejsze porcje jeśli są bardzo duże i grube. Pokrój grubo kolendrę, a jalapeno w drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Dodaj piersi z kurczaka i wymieszaj. Przykryj i odstaw na godzinę. Zamarynowane mięso grilluj na grillowej patelni lub grillu.

szybki obiad W międzyczasie ugotuj ryż na sypko według tego przepisu i przygotuj salsę. Masz ochotę na lampkę wina...ja zawsze kiedy rządzę w kuchni!

Salsa z pomidorów i brzoskwinii

3 pomidory, średniej wielkości

4 brzoskwinie

1 czerwona cebula

3 łyżki świeżej kolendry

1 jalapeno

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z limonki

salsa przepisPomidory, brzoskwinie, jalapeno i cebulę pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną kolendrę, sok  z limonki, oliwę, wymieszaj. Dopraw salsę solą i pieprzem.

Polecam również kurczaka w sosse musztardowym, egzotyczne tagine z kurczakiem. Ostatnio przyrządziłam znowu chińską zupkę z kurczakiem. Czy kurczak może się znudzić? Na pewno nie mnie!

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *