Grillowany kurczak po meksykańsku

Mój syn wrócił niedawno z Meksyku. Oprócz wspaniałych wrażeń, opalenizny i zdjęć, przywiózł meksykańskie przyprawy. Nie mogłam się doczekać aby je w końcu użyć!
Wybór padł na grillowany kurczak, oczywiście po meksykańsku.

grillowany kurczak po meksykansku

Meksykańskie przyprawy zawierają bardzo dużo cytryny, pietruszki i chili. Tak smakuje mój grillowany kurczak, ostro i lekko kwaśno. Wspaniała kombinacja!

grillowany kurczak po meksykańsku

Grillowany kurczak po meksykańsku 

Składniki:

12 porcji

  • 1 kg filety z kurczaka
  • 2 łyżki meksykańskiej przyprawy ( cytryna, pietruszka i chili )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • 12 patyczków drewnianych, (ja użyłam metalowych szpikulców)

Wykonanie:

  • Podziel filety z kurczaka na kawałki. Wymieszaj przyprawy z oliwa i sola.
  • Dodaj kurczaka do marynaty i wymieszaj. Marynuj kurczaka najmniej przez godzinę lub pozostaw na noc w lodówce.
  • Namocz 12 patyczków do grilla. Nabij kurczaka na patyczki i grilluj 5 minut na patelni grillowej lub grillu.

Do grillowanego kurczaka po meksykańsku pasuje oczywiście salsa. Przepis wkrótce. A może lubisz orientalne smaki, kurczak  tandoori?

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *