Grillowany łosoś z warzywnym couscous

Grillowany łosoś z warzywnym couscous chodził za mną już od dłuższego czasu. Nie zastanawiając się dłużej  zamarynowałam łososia w czerwonym pesto  na godzinkę. W międzyczasie przygotowałam warzywa do couscous.

Grillowany łosoś to szybki obiad. Łososia można zamarynować na noc, będzie wtedy jeszcze lepszy w smaku. Idealnie ugrillowany łosoś ma chrupiącą skórkę a w środku jest bardzo miękki.

losos marynowany w pesto

Grillowany łosoś z pesto z couscous

Składniki:

5 porcji

  • 600 g łososia, filet
  • 2 czubate łyżki pesto, czerwonego
  • sol i pieprz do smaku

Warzywne couscous

  • 2 ½ dl couscous
  • ½ l warzywnego bulionu
  • 1 cukinia, około 200 g
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • garść rukoli
  • 50 g sera feta

Wykonanie:

  • Podziel łososia na porcje, natrzyj pesto, solą i pieprzem. Marynuj przynajmniej przez godzinę. Grilluj łososia na patelni grillowej lub grillu.
  • Rozpuść kostkę bulionową we wrzątku i zalej couscous. Pozostaw pod przykryciem na 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Smaż warzywa na oleju, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Wymieszaj z couscous.
  • Na koniec dodaj rukolę i posyp pokruszonym serem feta.
  • Podaj łososia z couscous na ciepło.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *