Groszkowe falafel z ciecierzycą z piekarnika

Uwielbiam falafel! Zapraszam na przepis,  groszkowe falafel z ciecierzycą z piekarnika. Tak, tak! Zazwyczaj falafel smażę w głębokim tłuszczu ale od czasu do czasu piekę je w piekarniku. Jest to wspaniałe danie na każdą porę dnia. Nie jestem wegetarianką ale od czasu do czasu lubię posilać się warzywami. Zwłaszcza tak pyszne groszkowe falafel nie mogę sobie odmówić przynajmniej raz na dwa tygodnie. Znajdziecie w nich oprócz groszku i ciecierzycy pietruszkę, miętę i oczywiście jak przystało na falafel kmin rzymski. Są bardzo smaczne, a co najważniejsze można je jeść z różnymi dodatkami. Ja lubię aby na moim talerzu było dużo, kolorowo i oczywiście pożywnie. Groszkowe falafel to proteinowa bomba! Bardzo polecam!

groszkowe falafel

Groszkowe falafel

Składniki:

na 10 sztuk

150 g ugotowanej ciecierzycy

150 g zielonego groszku, mrożony

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki ziemniaczanej mąki

2 łyżki pestek dyni

1 łyżka posiekanej mięty

mały pęczek natki pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka prażonych nasion kminu

sól do smaku

falafel

Zagotuj wodę z solą i wrzuć groszek. Blanszuj przez 3 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Przygotuj robot do pracy. Wsyp cieicierzycę, groszek, miętę, pestki dyni i ziemniaczaną mąkę. Dodaj pokrojoną pietruszkę, zgnieciony w moździerzu kmin i oliwę. Zmiksuj na gruboziarnistą masę. Uformuj 10 okrągłych falafel. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż falafel, posmaruj oliwą i piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 20 minut.

falafel groszkowe

Groszkowe falafel świetnie smakują w sezamowej bułeczce z pieczoną papryką i hummusem z czarnej fasoli. Smacznego!

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

14 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *