Gruszki w zalewie szafranowej

Ten przepis wpadł mi w oko dosyć dawno, ale musiałam poczekać na gruszki. Znalazłam w sklepie małe gruszki, które potrzebowałam jedynie obrać ze skórki. Gruszki w zalewie szafranowej, bo o nich mowa są świetnym dodatkiem do deserów i ciast. Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne oczywiście jeśli lubicie szafran, bo ja za nim przepadam!

gruszki w zalewie szafranowej

Przepis na gruszki w zalewie szafranowej

Składniki:

na 2 słoik

  • 20 gruszek
  • 400 ml cukru
  • 1 g szafranu
  • 1 ,2 l wody

Wykonanie:

  • Gruszki obierz ze skórki. Zachowaj ogonki.
  • Zagotuj wodę z cukrem i szafranem i wrzuć gruszki. Gotuj gruszki w zalewie szafranowej przez 30 minut. Gruszki muszą być miękkie.
  • Gorące szafranowe gruszki przełóż do słoików i zakręć. Odwróć do góry nogami.

gruszki w zalewie szafranowej przetwory na zimę

Wrzesień to pora na przetwory. Zrobiłam już dżem jabłkowo śliwkowy , a jeszcze wcześniej gęsty sok malinowy. Jeszcze pewnie coś tam wymyślę, bo nie ma jak domowe tradycyjne weki.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *