Gruszki w zalewie szafranowej

Ten przepis wpadł mi w oko dosyć dawno, ale musiałam poczekać na gruszki. Znalazłam w sklepie małe gruszki, które potrzebowałam jedynie obrać ze skórki. Gruszki w zalewie szafranowej, bo o nich mowa są świetnym dodatkiem do deserów i ciast. Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne oczywiście jeśli lubicie szafran, bo ja za nim przepadam!

gruszki w zalewie szafranowej

Przepis na gruszki w zalewie szafranowej

Składniki:

na 2 słoik

  • 20 gruszek
  • 400 ml cukru
  • 1 g szafranu
  • 1 ,2 l wody

Wykonanie:

  • Gruszki obierz ze skórki. Zachowaj ogonki.
  • Zagotuj wodę z cukrem i szafranem i wrzuć gruszki. Gotuj gruszki w zalewie szafranowej przez 30 minut. Gruszki muszą być miękkie.
  • Gorące szafranowe gruszki przełóż do słoików i zakręć. Odwróć do góry nogami.

gruszki w zalewie szafranowej przetwory na zimę

Wrzesień to pora na przetwory. Zrobiłam już dżem jabłkowo śliwkowy , a jeszcze wcześniej gęsty sok malinowy. Jeszcze pewnie coś tam wymyślę, bo nie ma jak domowe tradycyjne weki.

9 Komentarzy

  • Mmmm, to musi być pyszne! Uwielbiam gruszki i szafran. Nigdy nie próbowałam ich połączyć i pewnie wiele straciłam. Wyobrażam sobie właśnie sałatkę z takimi gruszkami :)… Już pisałam, Twoje przepisy są inspirujące i takie świeże, ciekawe. Gratuluję! Podglądam regularnie :).
    Pozdrawiam

  • Gosiu, Twoje gruszki wygladaja bardzo smakowicie. Mam nadzieję, że równie dobrze smakują. Te które jadłam w restauracji były bardzo przeciętne, za miękkie. Może wypróbuje Twój przepis. Bardzo lubię gruszki :)

  • Gosiu, jutro wybróbuję Twoje gruszki jako dodatek do bezy. Mam nadzieję, że smaki świetnie się połączą, będziesz miała reklamę u mnie. Obiecuję :). Świetnie gotujesz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *