Grzybowa z suszonych grzybów i kaszy bulgur

Grzybowa z suszonych grzybów to zupa, która często gości u nas na świątecznym stole. Dzisiaj proponuję inny wariant tej bardzo smacznej zupy, mianowicie grzybową z kaszą bulgur. Bulgur zagęścił zupę ale również uczynił ją bardziej treściwą. Mimo wszystko głównym składnikiem zupy są oczywiście suszone jak i świeże  grzyby. W tym roku grzyby obrodziły, ususzyłam dosyć dużo, więc mam spore zapasy. Starczą na grzybową, pierogi i bigos.

suszone grzyby

Grzybowa ma charakterystyczny aromat suszonych grzybów, który podkreśliłam rozmarynem. Dodałam również sporą porcję leśnych pieczarek. grzybowa

Grzybowa

Składniki:

30 g suszonych grzybów

250 g leśnych pieczarek

1,5 l wywaru z kurczaka

1 duża marchewka

2 ziemniaki

200 g selera

1 pasternak lub pietruszka

1 cebula

1 czosnek solo

1 liść laurowy

50 g bulgur

sól i czarny pieprz do smaku

1 gałązka świeżego rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego

¼ łyżeczki białęgo pieprzu

100 ml śmietanki

1 łyżka masła

grzybowa przepis

Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na mśle i dodaj pokrojone pieczarki i namoczone grzyby, zachowaj wodę! Smaż przez 2 minuty. Przełóż grzyby z cebulą do garnka z wywarem. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler i pasternak oraz drobno pokrojony czosnek. Dopraw zupę solą, pieprzem i rozmarynem. Gotuj przez 25 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania wsyp bulgur. Ugotowaną zupę dopraw śmietaną i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Podaj zupę gorącą. Smacznego!

 

 

 

SparaSparaSparaSpara

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *