Grzyby na Wigilię w różnej postaci

Grzyby stanowią nieodłączny element Bożonarodzeniowych przepisów. W jaki sposób możemy je wykorzystać? Poniżej mała dawka smakowitych inspiracji.

Zupa grzybowa

Grzyby na Wigilii pojawić mogą się między innymi w zupie. Przyrządzimy ją z pomocą:

50 g suszonych grzybów (na przykład prawdziwków lub podgrzybków)

150 g śmietany 18%

1 łyżki mleka

1 cebuli

1 marchewki

1/3 selera

1 kulki ziela angielskiego

Soli

Pieprzu

grzyby-na-wigilię

Suszone grzyby kroimy na małe kawałki, wrzucamy do 2 litrów wody i wstawiamy na niewielki ogień. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy je do grzybów razem z zielem angielskim, solą oraz pieprzem. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na małym ogniu. Do śmietany dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy razem z mlekiem i wlewamy do garnka – dzięki temu zabezpieczymy ją przed zważeniem się. Zupa najlepiej smakuje z łazankami.

Jeśli potrzebujesz więcej pomysłów na wykorzystanie grzybów w zupach i innych świątecznych daniach, sprawdź te przepisy: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/grzyby-kapusta-i-pierogi

Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto to:

20 dag mąki

10 dag masła

2 łyżki śmietany

2 żółtka

1 jajko

Sól

Farsz przyrządzimy natomiast z:

40 dag kiszonej kapusty

8 dag suszonych grzybów (świetnymi grzybami na Wigilię będą borowiki i kozaki)

1 cebula

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

Bułka tarta

Sól

Pieprz

Grzyby na Wigilię w różnej postaci

Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku na sitku i drobno kroimy.

Przygotowujemy ciasto – mąkę siekamy razem z masłem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

W rondlu roztapiamy masło, wkładamy cebulę i szklimy na wolnym ogniu. Dodajemy cebulę oraz grzyby razem z wywarem i gotujemy, aż płyn odparuje.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 centymetra, a następnie kroimy na prostokąty o bokach 6×8 centymetrów. Na każdym z nich kładziemy porcję farszu, zawijamy do środka krótsze boki i zawijamy. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Krokiety z grzybami

Kolejny ze sposobów na wykorzystanie grzybów na Wigilii to przygotowanie krokietów.

Naleśniki stanowiące ich bazę przyrządzimy z:

250 g mąki pszennej

250 mililitrów gazowanej wody mineralnej

250 g mleka

2 jajek

2 łyżek oleju

0,5 łyżeczki soli

Szczypty sody

Szczypty cukru

Do zrobienia farszu potrzebne nam będą:

1 kg świeżych pieczarek

50 g suszonych podgrzybków

1 cebula

2 łyżki masła

Sól i pieprz

Dodatkowe składniki to:

2 jajka

2 szklanki bułki tartej

Olej

krokiety-z-grzybami

Suszone grzyby zalewamy dzień wcześniej wodą i odstawiamy je na noc. Na drugi dzień gotujemy w osolonej wodzie przez około 75 minut, a następnie mielimy.

Drobno posiekają cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy starte pieczarki oraz szczyptę soli i dusimy aż woda całkowicie z nich odparuje. Wsypujemy zmielone grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia.

Mąkę łączymy z solą i sodą, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładkie ciasto. Smażony naleśniki.

Na każdego z nich nakładamy około 2 łyżki farszu i zwijamy krokiety. Panierujemy je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i obsmażamy na oleju.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *