Gulasz cielęcy z grzybami i estragonem

gulasz cielecy z grzybami i estragonem

Estragon to chyba najrzadziej przeze mnie używana przyprawa. Dlatego się ucieszyłam jak natrafiłam na ten przepis, gulasz cielęcy z leśnymi grzybami i estragonem.

Lubię gotować gulasz z cielęciny, bo wiem że po około półtorej godziny mam na mięciutko ugotowe mięso, czego nie zawsze doświadczam jak gotuję wołowinę. Do gulaszu dodałam grzyby leśne, oczywiście moje zamrożone pieprzniki trąbkowate. Strzał w dziesiątkę, bo lekko pieprzowy smak tych grzybów świetnie pasuje do estragonu. Zamiast tych grzybów  można z powodzeniem użyć kurek, które są spokrewnione  z pieprznikami i mają podobny smak.

Zazwyczaj gulasz mięsny zaciągnięty śmietaną podaję z ziemniakami. Dzisiaj na odmianę ugotowałam bulgur.

Przepis na gulasz z cielęciny

Składniki:

5-8 porcji

  • 1 kg cielęciny, łopatki lub mostka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 3-4 liście laurowe
  • ½ l wołowego bulionu
  • 300 ml śmietany
  • 300 g leśnych grzybów
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smazenia

Wykonanie:

  • Pokrój cielęcinę na kawałki. Oprósz mąką i pieprzem i zrumień na patelni. Dodaj pokrojona cebulę i smaż jeszcze przez chwilę. Podlej mięso bulionem, dodaj liście laurowe i estragon.
  • Podsmaż grzyby na patelni, aż wszystkie płyny wyparują i dodaj do mięsa. Gotuj gulasz przez godzinę.
  • Pokrój w kostkę marchewkę i pietruszkę i dodaj do gulaszu pod koniec gotowania. Gdy mięso i warzywa są miękkie dopraw gulasz śmietaną, solą i pieprzem.

przepis na gulasz miesny

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *