Gulasz grzybowy z soczewicą puy

Chodziły za mną grzyby i soczewica. Na ogół przyrządzam na kolację kanapki lub makaron.  Ale dzisiaj proponuję gulasz grzybowy z soczewicą puy. Zielona soczewica puy jest bardzo smaczna i należy do moich ulubionych. Smakiem przypomina orzechy. Jest to jeden z powodów, dla których bardzo tą soczewicę lubię. Drugim powodem jest to, że soczewica puy nie rozpada się podczas gotowania. Zachowuje również swój piękny szarobrązowy kolor. Jakby tak szybko rzucić na nią okiem to przypomina ziarenka pieprzu, prawda?

jarmuż

Jarmuż to nieodzowne warzywo zimą. Super zdrowe, bogate w witaminy i minerały. Dodaję go do większości sosów. Przyrządzam z niego pesto, chipsynaleśniki... Jem surowy, piję jarmużowe koktajle…I pewnie niedługo będę zielona jak Shrek! Dodałam go również do gulaszu.

grzyb_obiad

Nigdy nie łączyłam soczewicy z grzybami, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Gulasz grzybowy z soczewicą puy wydawał mi się dobrym pomysłem na wdrożenie tej kombinacji do mojego kuchennego repertuaru. Dobrym pomysłem okazała się również mieszanka różnych grzybów. Co prawda zimą nie ma takiego wyboru ale w sklepie znalazłam portabello, shiitake i boczniaki. Wyobrażam sobie to danie późnym latem kiedy to w lesie obrodzą kozaki i prawdziki. Na pewno je wtedy znowu ugotuję!

soczewica_puy_1

sos_grzybowy

gulasz_grzybowy_przepis

Gulasz grzybowy

Składniki:

na 4 porcje

120 g soczewicy puy, waga sucha

2 łyżki oliwy

1 czosnek solo

2 szalotki

1 łyżeczka świeżego tymianku

1 łyżeczka rozmarynu

2 łyżki jasnej soi

1 łyżka sherry

300 ml bulionu

100 ml śmietany

100 g jarmużu

500 g grzybów

czarny pieprz do smaku

gulasz grzybowySzalotki i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj opłukaną soczewicę, posiekane zioła i smaż przez 2 minuty. Wlej bulion i soję. Gotuj soczewicę przez 30 minut. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój grzyby niezbyt drobno i smaż partiami. Oderwij liście  jarmużu od twardych łodyg. Grubo pokrój i wraz z grzybami dodaj do soczewicy na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Dopraw sos pieprzem, winnym octem i śmietaną. Podaj na ciepło z chlebem lub makaronem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *