Gulasz mięsny z cukinią i soczewicą

przepisy z wolowiny

Ostatnio mam szał na cukinie, oberżyny i dynie. Ugotowalam dzisiaj gulasz mięsny z zieloną cukinią i soczewicą. Gulasz mięsny, pachnący czosnkiem i smażoną cukinią…danie inspirowane perską kuchnią. Robilam juz podobny perski gulasz, ale z oberżyną i na baraninie. Bardzo fajne danie, które można podać z ryżem lub jakąś kaszą.

Przepis na mięsny gulasz z cukinią i soczewicą

Składniki:

5-8 porcji

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3  czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 ½ l wrzątku
  • 2 ½  dl żółtej soczewicy
  • 1 dl czerwonej soczewicy
  • 1 kg zielonej cukini
  • olej do smazenia

Wykonanie:

  • Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Mięso podziel na małe, podłużne kawałki i podsmaż wraz z cebula i czosnkiem na oleju. Posyp przyprawami i smaż, aż mięso przestanie być krwiste.
  • Przełóż wszystko do głębokiego garnka i zalej wrzątkiem, posól i gotuj około godziny.
  • Po tym czasie dodaj opłukaną, żółtą soczewice. Gotuj, aż soczewica będzie prawie miękka. Dodaj wtedy czerwona soczewice, która wymaga 10-15 minut powolnego gotowania.
  • W trakcie gotowania gulaszu pokrój cukinie w podłużne, 1 cm grubości plastry, posól i odstaw na pól godziny, żeby puściła soki. Po tym czasie odlej wodę i lekko wyciśnij plasterki. Smaż cukinię po obu stronach.
  • Usmażoną cukinię dodaj do gulaszu. Podaj gulasz z ryżem lub kasza.

gulasz miesny z cukinia i soczewica

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *