Gulasz mięsny z dzika

Gulasz mięsny z dzika….Rzadko kiedy przyrządzam dziczyznę ale jak już wpadnie mi w ręce kawałek dziczyzny to robię to z pompą. Gulasz mięsny z dzika jest tego przykładem. Użyłam tutaj szynki  z dzika. Piękne mięso o ciemnym kolorze, przypominające wołowinę. Wpadłam więc na pomysł przyrządzić gulasz z dzika podobnie jak francuski gulasz Boeuf bourguignon. Gulasz jest bardzo aromatyczny i w odróżnieniu od gulaszu z wołowiny jest gotowy już po godzinie. Podałam gulasz z kopytkami. Nie wiem jak Wy ale moja rodzinka lubi gulasz mięsny z kopytkami lub innymi kluskami.

gulasz z indyka przepis

Gulasz mięsny

Składniki:

4-6 porcji

Marynata

600 g szynki z dzika, bez kości

4 ząbki czosnku

1 cebula

szczypta utartej gałki muszkatałowej

6 nasion jałowca

6 nasion czarnego pieprzu

1 laska cynamonu

2 liście laurowe

1 gałązka świeżego rozmarynu

½ l czerwonego wina, wytrawnego

Gulasz

600 g zamarynowanej szynki z dzika

2 łyżki oleju

2 łyżki masła + 2 łyżki do zasmażki

4 cienkie plastry wędzonego boczku

2 marchewki

1 duża cebula

500 g pieczarek

3 nacie selera

2  ząbki czosnku duże

3 nasiona jałowca

500 ml bulionu z mięsa

200 ml płynu z marynaty

1 łyżeczka pieprzu

½ łyżeczki zmielonego kminku

sól do smaku

1 łyżka mąki

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

gulasz mięsny z dzikaPrzygotuj marynatę. Pokrój cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i wlej wino. Oczyść mięso z błon, podziel na małe kawałki i dodaj do marynaty. Zamieszaj, przykryj i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień odcedź mięso z marynaty i zrumień na maśle. Dodaj płyn z marynaty i smaż aż alkohol odparuje. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie marchewkę i seler w plasterkach. Dodaj przyprawy. Na oddzielnej patelni zrumieć boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki i również dodaj do mięsa. Całość zalej bulionem, dopraw solą i gotuj gulasz około godziny. Na suchej patelni zrumień mąkę po czym dodaj masło. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj szklankę sosu energicznie mieszając. Dobrze rozprowadzoną zasmażkę dodaj do gulaszu, wymieszaj i zagotuj. Gotowy gulasz posyp natką pietruszki i podaj z kopytkami, ziemniakami lub kaszą.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *