Gulasz mięsny z wołowiny i fasoli

Dawno nie gotowałam Ghormeh Sabzi, więc dzisiaj będzie mała powtórka aczkolwiek w innej wersji. Dzisiejszy gulasz mięsny z wołowiny i fasoli zbytnio się nie różni od tradycyjnego ghormeh sabzi. Zamiast fasoli pinto użyłam białej fasoli. Zdecydowałam się też na świeżą nać pietruszki, przez co smak gulaszu zmienił się znacznie.

gulasz mięsny

Ale jak w niemal  każdym perskim gulaszu nie mogło i tu zabraknąć suszonych limonek. Gulasz jak zwykle podałam z szafranowym ryżem (bez berberysu). Pyszny obiad…  Kuchnia perska naprawdę da się lubić. Jest aromatyczna, zawiera dużo warzyw i łatwa w przyrządzaniu.

perski gulasz

Przepis na gulasz mięsny z wołowiny i fasoli

Składniki:

5-8 porcji

  • 500 g dobrej wołowiny, np. antrykotu
  • 250 ml białej fasoli, moczonej conajmniej 12 godzin
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g natki pietruszki
  • 3 suszone limonki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 l wrzątku
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka soli lub wedle uznania

Wykonanie:

  • Nasion przypraw upraż na suchej patelni i zgnieć w możdzierzu.
  • Cebulę pokrój w kostkę, obierz czosnek. Mięso podziel w małą kostkę i wraz cebulą i czosnkiem podsmaż na patelni.
  • Przełóż wszystko do garnka. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przecier, limonki, wypłukaną fasolę, suszone pomidory i zalej wrzątkiem. Posól i gotuj gulasz na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny lub do czasu kiedy fasola i wołowina będą już miękkie.
  • Pod koniec gotowania dodaj oliwę.
  • Podaj gulasz z ryżem lub bulgurem czy inną kaszą.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *