Gulasz Stroganoff z wołowiny i pieczarkami

Dawno nie gotowałam biff Stroganoff. Bardzo lubimy gulasz Stroganoff, który poraża nasze kubki smakowe, bogactwem kontrastujących smaków. Oj, nie zabrakło ich w tym gulaszu. Świeży tymianek i pietruszka, a na dodatek ziarna jałowca, pieprz, papryka i aromatyczne pieczarki nadają gulaszowi niepowszechny smak.

gulasz stroganoff1

Gulasz biff Stroganoff pasuje do różnych kasz, makaronu czy chleba. Nawet kopytka ziemniaczane świetnie smakują z takim pomidorowym gulaszem.

Przepis na gulasz Stroganoff z wołowiny i pieczarkami 

Składniki:

5-6 portioner

  • 500 g  wolowiny
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 mały słoik przecieru pomidorowego
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo zmielonego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 ziarna jałowca, rozgniecione
  • 1 łyżka posiekanego tymianku, świeżego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ½ l wrzątku
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Wykonanie:

  • Mięso pokrój na cienkie paski, oprósz mąką i podsmaż na oleju.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz pieczarki.
  • Dodaj wszystkie przyprawy i  przecier pomidorowy, zalej gulasz wrzątkiem i gotuj, aż mięso będzie miękkie. Ponieważ jest to gulasz wołowy, wiec wymaga on dłuższego gotowania około 2 godzin.
  • Kiedy gulasz jest już ugotowany dopraw go śmietaną.
  • Podaj gulasz z kleksem śmietany i ewentualnie posyp tymiankiem lub natką.

Biff Stroganoff

6 komentarzy

  • Pani Gosiu jest Pani Wielka!!!
    Pracuje w Hotelu, wykorzystalam Pani przepis na kolacje i goscie byli zachwyceni :D
    Przepis mega prosty bez zbednego hokus-pokus. Pozwililam sobie jedynie na mala zmiane dodajac ogorki konserwowe pod sam koniec ;) Najwieksza nagroda dla gotujacego to widok „wyczyszczonych” talerzy po posilku ;)
    Napewno obejrze inne przepisy, pozdrawiam serdecznie!
    renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *