Gulasz węgierski z ancho

Aromatyczny gulasz węgierski z  suszoną papryką ancho i porcją świeżej, słodkiej papryki. Gulasz wieprzowy z niewielką ilością składników i bardzo łatwy do przyrządzenia…Gulasz węgierski każdy zna. Zawiera dużo papryki i kminku. Węgrzy podają go z kluskami gulaska lub ziemniakami. Cebula w węgierskim gulaszu to cebula drobno pokrojona. Wybrałam jednak małe perłowe cebulki…W końcu to mój przepis na gulasz węgierski! Ha, ha…

Gulasz węgierski

Składniki:

700 g wieprzowiny bez kości

4 plastry wędzonego boczku

1 suszone chili ancho

1 łyżeczka papryki w proszku

¼ łyżeczki mielonego kminku

10 perłowych cebulek lub 2 żółte cebule

1 czosnek solo

3 łyżki pomidorowego przecieru

300 ml mięsnego bulionu

2 papryki, czerwona i żółta

sól i pieprz do smaku

2 łyżki masła

natka pietruszki do posypania

ziemniaki do podania

sałatka ogórkowa

Obierz cebulki. Zrumień na maśle. Dodaj pokrojony boczek i smaż dalej. Pokrój mięso na kawałki i dodaj do cebuli i boczku. W moździerzu zgnieć ancho. Ancho to chili o lekko gorzkim, wędzonym smaku. Można je zastąpić węgierską papryką, która jest nieco delikatniejsza w smaku. Pokrój czosnek w drobną kostkę i dodaj do mięsa wraz z przecierem i bulionem. Posól, dopraw pieprzem, kminkiem. Gotuj gulasz przez 2 godziny na wolnym ogniu. Kuchnia indukcyjna na poziomie 3. Na 15 minut przed zakończeniem gotowania dodaj pokrojoną paprykę. Posyp gulasz pietruszką.

Jak wspomniałam Węgrzy jedzą gulasz z gulaska, które przypominają nasze lane kluski z tą różnicą, że gulaska gotuje się w wodzie. My wolimy smażone ziemniaki i żytni chlebek na zakwasie.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *