Gulasz wieprzowy na cydrze

Często gotuję mięsne, gęste gulasze. Garnki o wielowarstwowych dnach nie zawsze zdają egzamin i zdarzyło mi się, że sos przywarł do dna. Dzisiaj przyrządziłam gulasz wieprzowy na jabłkowym cydrze, używając głębokiej patelni positano firmy Ballarini.  Praktyczna patelnia na moje potrzeby, głęboka, lekka, a przy tym indukcyjna. Sos nie ma prawa się przypalić, a przy tych ilościach jakie ja gotuję, taka głęboka patelnia to zbawienie.

gulasz wieprzowyGotując gulasz łatwo mogłam go zamieszać, nie rozpryskując go na płycie. Idealna patelnia nie tylko do smażenia ale i do gotowania. Przyrządzając sos najpierw podsmażyłam warzywa, następnie dodałam mięso, a potem wszystko zalałam pomidorami i cydrem. Gulasz z wieprzowiny świetnie pasuje do ziemniaków. Przygotowałam dzisiaj zapiekankę z ziemniaków, pietruszki i cheddar. Gulasz z wieprzowiny i ziemniaczana zapiekanka to prawdziwie wystawny obiad. Planujecie spotkanie ze znajomymi czy rodziną polecam wieprzowy gulasz z zapiekanką.

patelnia głęboka positano BallariniPrzepis na wieprzowy gulasz

Składniki:

na 5-6 porcji

  • 1 kg wieprzowej łopatki
  • 3 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 3 długie łodygi selera
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii, u mnie mrożona
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ½ łyżki mąki
  • 3 puszki krojonych pomidorów, około 800 g
  • 1 łyżka pomidorowego przecieru
  • ½ l wytrawnego jabłkowego cydru
  • sól i czarny pieprz do smaku

gulasz wieprzowy na cydrzePokrój cebulę w kostkę, marchew w grubą kostkę. Odetnij białe końcówki  selera i grubo pokrój. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż warzywa posypując posiekaną szałwią. Dodaj łyżkę wody i smaż warzywa na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podziel wieprzowinę na kawałki, u mnie około 5 cm duże. Oprósz mąką i dodaj do warzyw, podwyższ temperaturę aby lekko zrumienić mięso. Wlej cydr i pomidory, posól, popieprz, przykryj pokrywką i gotuj gulasz na wolnym ogniu przez prawie 3 godziny. Mięso powinno być miękkie i łatwo dać się rozerwać łyżką.

Zapiekanka ziemniaczana

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • sól do smaku
  • 300 ml mleka
  • 200 ml śmietanki, 36%
  • 4 kopiaste łyżki startego cheddar
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

zapiekanka z ziemniakówZiemniaki i cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż cebulę na maśle ale nie rumień. Dodaj ziemniaki, pieprz i smaż przez 2 minuty. Dodaj teraz mleko i śmietankę. Zagotuj i dopraw solą. Żaroodporną formę wysmaruj masłem. Wylej porcję ziemniaków, posyp pietruszką i serem. Ułóż resztę ziemniaków i posyp resztą sera i pietruszki. Włóż do piekarnika nagrzanego na 150ºC na termoobiegu (15 stopni więcej bez termoobiegu) i piecz zapiekankę przez 40 minut. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 10 minut z krojeniem.

buraczki glazurowaneDo mięsnego gulaszu często podaję buraczki. Dzisiaj przygotowałam buraczki w karmelizowane w miodzie i balsamicznym occie.

Karmelizowane buraczki

  • 5 buraków, średniej wielkości
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ½ łyżki balsamicznego octu
  • sól do smaku

Ugotuj buraki, odcedź i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Wrzuć masło na patelnię. Dodaj miód i mieszaj aż mieszanka się spieni. Dodaj buraki, ocet i karmelizuj buraczki cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Dopraw solą. Podawaj buraczki na ciepło lub letnie razem z gulaszem i zapiekanką.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *