Często gotuję mięsne, gęste gulasze. Garnki o wielowarstwowych dnach nie zawsze zdają egzamin i zdarzyło mi się, że sos przywarł do dna. Dzisiaj przyrządziłam gulasz wieprzowy na jabłkowym cydrze, używając głębokiej patelni positano firmy Ballarini. Praktyczna patelnia na moje potrzeby, głęboka, lekka, a przy tym indukcyjna. Sos nie ma prawa się przypalić, a przy tych ilościach jakie ja gotuję, taka głęboka patelnia to zbawienie.
Gotując gulasz łatwo mogłam go zamieszać, nie rozpryskując go na płycie. Idealna patelnia nie tylko do smażenia ale i do gotowania. Przyrządzając sos najpierw podsmażyłam warzywa, następnie dodałam mięso, a potem wszystko zalałam pomidorami i cydrem. Gulasz z wieprzowiny świetnie pasuje do ziemniaków. Przygotowałam dzisiaj zapiekankę z ziemniaków, pietruszki i cheddar. Gulasz z wieprzowiny i ziemniaczana zapiekanka to prawdziwie wystawny obiad. Planujecie spotkanie ze znajomymi czy rodziną polecam wieprzowy gulasz z zapiekanką.
Składniki:
na 5-6 porcji
- 1 kg wieprzowej łopatki
- 3 marchewki
- 2 duże cebule
- 3 długie łodygi selera
- 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii, u mnie mrożona
- 1 łyżka oleju
- 1 ½ łyżki mąki
- 3 puszki krojonych pomidorów, około 800 g
- 1 łyżka pomidorowego przecieru
- ½ l wytrawnego jabłkowego cydru
- sól i czarny pieprz do smaku
Pokrój cebulę w kostkę, marchew w grubą kostkę. Odetnij białe końcówki selera i grubo pokrój. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż warzywa posypując posiekaną szałwią. Dodaj łyżkę wody i smaż warzywa na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podziel wieprzowinę na kawałki, u mnie około 5 cm duże. Oprósz mąką i dodaj do warzyw, podwyższ temperaturę aby lekko zrumienić mięso. Wlej cydr i pomidory, posól, popieprz, przykryj pokrywką i gotuj gulasz na wolnym ogniu przez prawie 3 godziny. Mięso powinno być miękkie i łatwo dać się rozerwać łyżką.
Zapiekanka ziemniaczana
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- sól do smaku
- 300 ml mleka
- 200 ml śmietanki, 36%
- 4 kopiaste łyżki startego cheddar
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż cebulę na maśle ale nie rumień. Dodaj ziemniaki, pieprz i smaż przez 2 minuty. Dodaj teraz mleko i śmietankę. Zagotuj i dopraw solą. Żaroodporną formę wysmaruj masłem. Wylej porcję ziemniaków, posyp pietruszką i serem. Ułóż resztę ziemniaków i posyp resztą sera i pietruszki. Włóż do piekarnika nagrzanego na 150ºC na termoobiegu (15 stopni więcej bez termoobiegu) i piecz zapiekankę przez 40 minut. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 10 minut z krojeniem.
Do mięsnego gulaszu często podaję buraczki. Dzisiaj przygotowałam buraczki w karmelizowane w miodzie i balsamicznym occie.
Karmelizowane buraczki
- 5 buraków, średniej wielkości
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 ½ łyżki balsamicznego octu
- sól do smaku
Ugotuj buraki, odcedź i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Wrzuć masło na patelnię. Dodaj miód i mieszaj aż mieszanka się spieni. Dodaj buraki, ocet i karmelizuj buraczki cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Dopraw solą. Podawaj buraczki na ciepło lub letnie razem z gulaszem i zapiekanką.
4 komentarze
u mnie w domu rzadko robimy gulasze, ale uwielbiam ich smak ;)
A my często!
Czym mogę zastąpić jabłkowy cydr ?
Sokiem jabłkowym