Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami

Gulasz wieprzowy przyrządzam często na obiad. Podaję go z ryżem, kaszą lub ziemniakami w zależności od jego rodzaju. Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami przypomina perski gulasz z jagnięciny. Znajdziecie w nim charakterystyczne dla perskiej kuchni przyprawy, suszone limonki i żółtą soczewicą. Jest to jedno z moich ulubionych dań irańskich, które najlepiej smakuje z szafranowym ryżem. Jest to bardzo aromatyczne i pełne smaków danie.

Suszona limonka ma intensywny zapach. Mój mąż używa jej do herbaty, a ja między innymi trę na tarce i posypuję rybę. Bez problemu znajdziecie ją w sklepie z orientalnymi produktami. Jest to typowa przyprawa kuchni irańskiej.

Gulasz wieprzowy

Składniki:

na 6 porcji

600 g wieprzowej łopatki bez kości

1 łyżka kurkumy

2 łyżki olej

1 cebula

1 czosnek solo

3 suszone limonki

1 czubata łyżka pomidorowego przecieru

100 g żółtej soczewicy

1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego

1 łyżeczka garam masala

¼ łyżeczki

sól do smaku

4 ziemniaki

olej do smażenia

1 l bulionu z kurczaka

Pozbaw mięso błon i pokrój na kawałki. Rozgrzej olej i zrumień posypując kurkumą. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Zeszklij na tej samej patelni. Dodaj do mięsa. Wlej bulion. Nakłuj limonki widelcem i wrzuć do garnka. Opłukaj soczewicę zimną wodą i dodaj do mięsa. Przypraw gulasz, posól i gotuj pod  przykrywką około 50 minut. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź ziemniaki. Rozgrzej olej i usmaż frytki. Dodaj frytki do gulaszu, wymieszaj lekko z sosem.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *