Gulasz z bakłażanem – przez żołądek do serca

Mój małżonek uwielbia gulasz z bakłażanem, dlatego dzisiaj powtórka na blogu tego pysznego perskiego gulaszu. S. jest taki kochany, wyręcza mnie w czym tylko może, więc w nagrodę ugotowałam jego ulubione danie. Jest to typowy mięsny gulasz ale z nietypowym dodatkiem, a mianowicie niedojrzałymi winogronami. W Iranie zbiera się ledwo co wyrośnięte winogrona i produkuje winny ocet. Zielone winogrona są kwaśne i nadają potrawom bardzo fajny smak. Takie winogrona dodaje się również do warzywnych przetworów. Ja jeszcze nigdy nie robiłam perskich octowych sałatek, bo zawsze ktoś z rodziny podsyła gotowe. Natomiast gulasz z bakłażanem gotuję często, bo mam winogrona na ogrodzie na mojej polskiej posesji.

Gulasz z bakłażanem

Wiem, wiem, że winogrona już dojrzałe i zerwane ale warto zapamiętać sobie ten przepis na gulasz. Jest inny ale bardzo smaczny. Można go ugotować na jagnięcinie. Ja często gotuję na rosołowej wołowinie, a dzisiaj spróbowałam z wieprzową karkówką. Perski gulasz najlepiej pasuje do ryżu z szafranem.

gulasz_przepis

Bakłażan to inaczej oberżyna. Lubicie to warzywo? Ja bardzo!

Gulasz z bakłażanem

Składniki:

na 5 – 8 porcji

1 kg karkówki z wieprzowiny

1 duża cebula

6 ząbków czosnku

1 łyżka kurkumy

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

2 łyżeczki garam masala

1 łyżeczka curry

2 duże pomidory, zmiksowane

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 łyżka soli

2 łyżki pomidorowego przecieru

1 ½ l wrzątku

2 łyżki oliwy

80 g niedojrzałych winogron

2 łyżki masła klarowanego

2 duże bakłażany

gulasz_perski

Upraż nasiona kminu na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Dodaj resztę odmierzonych przypraw i wymieszaj. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone na kawałki mięso, posyp przyprawami i zrumień. Przełóż mięso z cebulą do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, zmiksowane pomidory i wlej wodę. Posól i gotuj gulasz wolno aż mięso będzie prawie miękkie, około 1,5 godziny. W międzyczasie pokrój bakłażany na grube plastry, posól i połóż na sicie. Bakłażany pokryją się kropelkami wody po pół godziny. Następnie lekko odciśnij plasterki z wody. Rozgrzej olej i usmaż bakłażany na złoty kolor.

Dodaj winogrona i oliwę. W sezonie możesz wrzucić świeże winogrona. Winogrona można swobodnie zamrozić i ja używam takich przez resztę roku. Gotuj gulasz jeszcze przez 15 minut. Ułóż  bakłażany na wierzchu gulaszu lekko je zatapiając w sosie. Ostatni raz zagotuj gulasz. Podaj gulasz z ryżem po persku, czyli ryżem z szafranem.

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *