Gulasz z ciecierzycy i szpinaku

Dopadło mnie przeziębienie. Od kilku dni jestem w domu i jakoś nie mogę do siebie dość…Kaszel i chrypka tylko, a tak wykańczają. Dzisiaj więc szybki obiad, bo nie miałam siły na gotowanie. W ruch poszły puszki z ciecierzycą, kokosowym mlekiem i pomidorami. W drugim garnku nastawiłam ryż po persku, a dla mnie ryż pełnoziarnisty, przygotowałam sałatkę ze świeżych warzyw i obiad gotowy.

Gulasz z ciecierzycy i szpinaku przypomina curry z ciecierzycy. Jak widzicie bardzo łatwo można ugotować całkiem nowe danie zmieniając zaledwie kilka składników.

Lubię ryż pełnoziarnisty, bo fajnie smakuje, lekko orzechowo ale gotuje się prawie dwa razy dłużej niż biały ryż, dlatego nie zawsze po niego sięgam. Dzisiaj odkryłam, że mam napoczętą paczkę z krótką datą ważności, więc go ugotowałam. Wyszedł pyszny, zapomniałam, że ten ryż tak fajnie smakuje.

Gulasz z ciecierzycy i szpinaku

Przepis na gulasz z ciecierzycy i szpinaku

Składniki:

na 5 porcji

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szalotki, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki tandoori masala
  • ¼ łyżeczki chili w proszku, u mnie bardzo ostra
  • 1 puszka mleka kokosowego, około 400 g
  • 1 puszka posiekanych pomidorów, około 400 g
  • 1 puszka ciecierzycy, około 400 g
  • sól do smaku
  • 300 g szpinaku, świeżego

Ryż pełnoziarnisty

3-4 porcje

  • 200 ml ryżu pełnoziarnistego
  • ½ l wody
  • 1 szalotka
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól wedle smaku

Wykonanie:

  • Zacznij od ryżu. Upraż sezam i nasiona kminu na suchej patelni, dodaj olej, cebulę i ryż i smaż przez dwie minuty. Ryż będzie lekko przezroczysty. Dodaj rodzynki, zalej ryż wodą i zagotuj. Zmniejsz temperaturę na tyle, że możesz gotować ryż pod pokrywką przez około 40 minut.
  • Przystąp do gotowania gulaszu. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek wraz z przyprawami. Dodaj odcedzoną i opłukaną ciecierzycę, smaż przez minutę. Następnie wlej kokosowe mleko i pomidory. Gotuj gulasz przez 10 minut.
  • Opłucz szpinak i wrzuć do gulaszu. Dopraw gulasz solą i pieprzem i zagotuj.
  • Podaj gulasz z ryżem pełnoziarnistym lub z szafranowym ryżem.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *