Gulasz z kurczaka z migdałami

 

 

Uwielbiam Nigella Lawson, bo lubimy podobne gotować. To danie gulasz z kurczaka z migdałami gotuję już od kilku lat. Przepis pochodzi z jednego z programów Nigelli, który zapisywałam w szybkim tempie, żeby nie pominąć któryś ze składników. Wtedy jeszcze nie myślałam, że kiedyś założę kulinarny blog. Jakimś cudem ten przepis dopiero dzisiaj trafił na blog.
gulasz z kurczaka z migdalamiGulasz z kurczaka z migdałami jest przepyszny, delikatnie słodki w smaku, który balansuje dodatek kwaśnej śmietany. Gulasz jest dosyć gęsty, bo migdały podobnie jak orzechy włoskie w perskim gulaszu naturalnie zagęszczają go, więc nie potrzeba używać mąki, co na pewno przypadnie do smaku osobom na diecie bezglutenowej.

gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka podaję z ryżem basmati z dodatkiem suszonych owoców berberysu.

Przepis na gulasz z kurczaka z migdałami

Składniki:

na 5 porcji

  • 800 g udek z kurczaka, bez kości
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili, lub ½ zmielonej chili
  • 5 łyżek zmielonych migdałów
  • 1 kawałek cynamonu
  • 5 goździków w całości
  • 2 liście laurowe
  • 2oo ml bulionu drobiowego
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany, do gotowania
  • 150 ml śmietanki
  • 90 g rodzynek
  • sól do smaku
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

  • Mięso podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni upraż przyprawy, dodaj olej. Następnie dodaj kurczaka i cebulę. Lekko zrumień. 
  • Podlej mięso bulionem, dodaj migdały, goździki, liście laurowe i cynamon i gotuj , aż mięso będzie miękkie, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj obie śmietany i rodzynki, dopraw solą.

 

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *