Gulasz z piersi kurczaka, kurek i cukinii

To już chyba ostatni przepis z kurkami w tym sezonie. Nie wiem czy uda mi się jeszcze coś nazbierać ale o dziwo w sklepie jeszcze są. Gulasz z piersi kurczaka, kurek i cukinii chodził za mną od dawna. Miałam też ochotę na bulgur…To danie można przyrządzić z innymi grzybami i za każdym razem będzie ono inne ale równie smaczne. Tak więc za bardzo się nie przejmuję, że kurki powoli się kończą, bo inne grzyby rosną jak po deszczu. Niemalże każdy rodzaj grzyba pasuje do gulaszu z kurczaka.

gulasz z piersi kurczaka

Gulasz z piersi kurczaka to pomysł na szybki w przygotowaniu obiad. Lubię takie obiady, a jeszcze bardziej kiedy gulasz zostaje na następny dzień. Nabiera smaku, a ja mam wolny dzień od gotowania.

gulasz z piersi kurczaka

Gulasz z piersi kurczaka

Składniki:

6-8 porcji

900 g piersi z kurczaka

5 małych szalotek

3 ząbki czosnku

1 cukinia

300 g kurek

250 g wędzonego boczku

500 g bulionu z cielęciny

300 ml śmietany

200 g serka philadephia lub 200 ml kwaśnej śmietany

2 łyżki przecieru pomidorowego

200 ml przetartych pomidorów z kartonu

½ łyżki wędzonej papryki w proszku

½ łyżki curry

2 łyżki dżemu z żurawiny

2 łyżki francuskiej musztardy

2 łyżki masła klarowanego

sól i pieprz do smaku

2 łyżki świeżego tymianku

natka pietruszki do posypania

gulasz z piersi kurczaka

Obierz szalotki i przekrój wzdłuż na 4 części. Czosnek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło i zrumień cebulę. Oczyść grzyby, pokrój w grube plasterki i dodaj do cebuli. Smaż na wysokim ogniu aby grzyby dobrze odparowały. Przełóż do garnka z grubym dnem lub żeliwnej patelni. Podziel mięso na kawałki i podsmaż na tej samej patelni dodając odrobinę masła. Posyp mięso curry, pieprzem i wędzoną papryką. Smaż przez 2 minuty i dodaj do grzybów. Usmaż boczek, odłóż na bok na ręczniku papierowym. Lekko przestudzony boczek pokrusz i dodaj do gulaszu. Rozgrzej bulion i wymieszaj z pomidorami, przecierem i musztardą.  Wlej do garnka, dodaj pokrojony tymianek, dopraw solą i gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj śmietanę, serek lub kwaśną śmietanę i dżem z żurawiny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Ugotowany gulasz odstaw na bok. Ugotuj bulgur według wskazówek na opakowaniu.

Podaj gulasz z bulgur posypany pietruszką. Do gulaszu idealnie pasują placki chapati.

 

SparaSparaSparaSpara

15 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *