Gulasz z polędwicy wieprzowej

Dzisiaj zrobiłam przegląd w lodówce. Czas na świąteczne porządki, więc muszę ją powoli opróżniać. Znalazłam wieprzowe polędwiczki, resztki marchewki, selera i pietruszki, jeden batat…W szafce wyszperałam napoczętą paczuszkę suszonych śliwek i napoczętą butelkę sherry. Stwierdziłam, że tyle dobroci na raz najlepiej wrzucić do jednego garnka. Zdecydowałam się na gulasz i choć gulasz mięsny to danie jednogarnkowe ja wolałam trochę pokombinować.

gulasz z polędwicy wieprzowej

Najpierw wymieszałam mięso z marynatą i pozostawiłam w chłodnym miejscu. Potem przygotowałam warzywa na gulasz. Kiedy te już były miękkie dodałam podsmażone mięso. Tak przygotowana polędwica nie wymaga dalszego gotowania. Wystarczy jedynie doprowadzić gulasz do wrzenia.

gulasz wieprzowy ze śliwkami

Gulasz z polędwicy wieprzowej w tej wersji przeszedł moje smakowe oczekiwania… Jedynie mogłam poczekać z suszonymi śliwkami i dodać je trochę póżniej. Sliwki trochę się rozleciały, nie mniej gulasz wyszedł bardzo smaczny.

Przepis na gulasz z polędwicy wieprzowej

Składniki:   

5-8 porcji

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 1 batat
  • 1 duża marchewka
  • kawałek selera
  • 1 duża pietruszka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 duże laurowe liście
  • 1 l mięsnego bulionu
  • 100 ml sherry
  • garść świeżej kolendry, posiekanej
  • 1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 1½ łyżeczki kopra włoskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku

Wykonanie:

  • Nasiona  kminu, kolendry i włoskiego kopru upraż na suchej patelni, a następnie zgnieć w mozdzierzu. Dwie trzecie mieszanki wsyp do dużej miski, dodaj 2 łyżki oliwy, pieprz kajeński, połowę oregano i tymianku oraz dwa ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Wymieszaj.
  • Mięso oczyść z błonek jeśli jest taka potrzeba, pokrój na talarki  o grubości 2 cm i wymieszaj z marynatą. Marynuj przez mięso przez godzinę w chłodnym miejscu.
  • Batata, marchew,pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Obierz pieczarki i przekrój na pół. Obierz cebulę i resztę czosnku. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki.
  • Na rozgrzany oliwę wrzuć cebulę i resztę przypraw. Smaż 2 minuty następnie dodaj czosnek i pieczarki. Smaż przez 5 minut. Teraz dodaj resztę warzyw i podsmaż przez 5 minut. Podlej warzywa sherry. Poczekaj aż połowa wyparuje i wtedy wlwj gorący bulion. Gotuj warzywa do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj suszone śliwki.
  • Zrumień polędwicę partiami na rozgrzanej patelni polanej oliwą. Przełóż do nczynia i przykryj. Na patelni, w której smażyła się polędwica wsyp łyżkę mąki.  Zrumień przez minutę. Mieszając energicznie dodaj sos za pomocą czerpaka. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj teraz do reszty gulaszu i zamieszaj. Dopraw gulasz solą i pieprzem, a następnie dodaj ciepłą, zrumienioną polędwicę (polędwica powinna być różowa w środku). Doprowadz gulasz do wrzenia.
  • Podawaj gulasz z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.

przepis gulasz wieprzowyLubię przyrządzać wieprzową polędwicę, bo nie jest pracochłonna. Polecam również  polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *