Dzisiaj zrobiłam przegląd w lodówce. Czas na świąteczne porządki, więc muszę ją powoli opróżniać. Znalazłam wieprzowe polędwiczki, resztki marchewki, selera i pietruszki, jeden batat…W szafce wyszperałam napoczętą paczuszkę suszonych śliwek i napoczętą butelkę sherry. Stwierdziłam, że tyle dobroci na raz najlepiej wrzucić do jednego garnka. Zdecydowałam się na gulasz i choć gulasz mięsny to danie jednogarnkowe ja wolałam trochę pokombinować.
Najpierw wymieszałam mięso z marynatą i pozostawiłam w chłodnym miejscu. Potem przygotowałam warzywa na gulasz. Kiedy te już były miękkie dodałam podsmażone mięso. Tak przygotowana polędwica nie wymaga dalszego gotowania. Wystarczy jedynie doprowadzić gulasz do wrzenia.
Gulasz z polędwicy wieprzowej w tej wersji przeszedł moje smakowe oczekiwania… Jedynie mogłam poczekać z suszonymi śliwkami i dodać je trochę póżniej. Sliwki trochę się rozleciały, nie mniej gulasz wyszedł bardzo smaczny.
Przepis na gulasz z polędwicy wieprzowej
Składniki:
5-8 porcji
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 1 batat
- 1 duża marchewka
- kawałek selera
- 1 duża pietruszka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 2 duże laurowe liście
- 1 l mięsnego bulionu
- 100 ml sherry
- garść świeżej kolendry, posiekanej
- 1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 ½ łyżeczki nasion kolendry
- 1½ łyżeczki kopra włoskiego
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 150 g suszonych śliwek bez pestek
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- sól do smaku
Wykonanie:
- Nasiona kminu, kolendry i włoskiego kopru upraż na suchej patelni, a następnie zgnieć w mozdzierzu. Dwie trzecie mieszanki wsyp do dużej miski, dodaj 2 łyżki oliwy, pieprz kajeński, połowę oregano i tymianku oraz dwa ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Wymieszaj.
- Mięso oczyść z błonek jeśli jest taka potrzeba, pokrój na talarki o grubości 2 cm i wymieszaj z marynatą. Marynuj przez mięso przez godzinę w chłodnym miejscu.
- Batata, marchew,pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Obierz pieczarki i przekrój na pół. Obierz cebulę i resztę czosnku. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki.
- Na rozgrzany oliwę wrzuć cebulę i resztę przypraw. Smaż 2 minuty następnie dodaj czosnek i pieczarki. Smaż przez 5 minut. Teraz dodaj resztę warzyw i podsmaż przez 5 minut. Podlej warzywa sherry. Poczekaj aż połowa wyparuje i wtedy wlwj gorący bulion. Gotuj warzywa do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj suszone śliwki.
- Zrumień polędwicę partiami na rozgrzanej patelni polanej oliwą. Przełóż do nczynia i przykryj. Na patelni, w której smażyła się polędwica wsyp łyżkę mąki. Zrumień przez minutę. Mieszając energicznie dodaj sos za pomocą czerpaka. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj teraz do reszty gulaszu i zamieszaj. Dopraw gulasz solą i pieprzem, a następnie dodaj ciepłą, zrumienioną polędwicę (polędwica powinna być różowa w środku). Doprowadz gulasz do wrzenia.
- Podawaj gulasz z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Lubię przyrządzać wieprzową polędwicę, bo nie jest pracochłonna. Polecam również polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym.
4 komentarze
Doskonały!
Z takimi dodatkami i sherry stanowi wykwintne danie.
Dziękuję Aniu! Jestem bardzo zadowolona z tego gulaszu
alez on musi miec aromat ;) juz mi zapachnialo od samego czytania składnikow ;)
[…] Pork Tenderloin Stew Very tasty pork stew with vegetables, dried plums and sherry. (in Polish with translator)For full “Pork Tenderloin Stew” recipe click here […]