Gulasz z soczewicy i przepis miesiąca

Marzec i pora na kolejny przepis miesiąca. Pomyślałam, że w tym miesiącu gotujemy i pieczemy z udziałem roślin strączkowych. Czekam na Wasze nowatorskie i smaczne przepisy, a zachęcam nowym przepisem na gulasz z czerwonej soczewicy. Jest to proste jarskie danie, które znakomicie pasuje na lunch czy kolację.

Soczewica nie wymaga namaczania, a czerwona, której to użyłam bardzo szybko się gotuje i trzeba uważać aby się nie rozpadła. Gotuję soczewicę zawsze powoli. Wtedy mam pewność, że się nie rozleci. Soczewica świetnie nadaje się do zup jak i na wegetariańskie kotlety, jak kotlety z zielonej soczewicy. Gotuję również gołąbki z soczewicą.

Soczewicę można również łączyć z mięsem. Moim głównym źródłem na potrawy z soczewicą jest kuchnia hinduska i kuchnia perska. Do większości perskich mięsnych gulaszy używam soczewicy lub fasoli.

gulasz z soczewicyGulasz z czerwonej soczewicy

Składniki:

na 2 porcje

150 ml czerwonej soczewicy

2 spore dymki

1 ząbek czosnku, duży

1 łyżka świeżego tymianku

300 ml warzywnego bulionu

1 puszka pokrojonych pomidorów

½ łyżeczki rzymskiego kminu

szczypta kajeńskiego pieprzu

1 łyżka oliwy

sól i czarny pieprz do smaku

50 świeżego sera chevré

gulasz z czerwonej soczewicy Pokrój szczypiorek na grube krążki i czosnek na plasterki. Podsmaż na oliwie wraz z przyprawami, nie rumień. Opłukaj soczewicę i dodaj do szczypiorku i cebuli. Podsmaż przez minutę. Przełóż wszystko do garnka, dodaj pomidory z puszki i zalej bulionem. Gotuj gulasz na małym ogniu przez około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.Podaj gulasz z pokruszonym świeżym chevré i chlebem, u mnie szwedzki chleb knäckebröd.

 

banner przepis miesiaca

23 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *