Gulasz z soczewicy ze szpinakiem i boczkiem

Co dziś ugotowałam na obiad? Gulasz z soczewicy ze szpinakiem i boczkiem. Jest to przepyszny gulasz idealnie pasujący do bulgur. Tani obiad, a przy tym smaczny i pożywny. Dodam, że obiad ugotowałam w 30 minut bez stresu, naprawdę! Czerwona soczewica bardzo szybko się gotuje, aż za szybko, bo łatwo ją rozgotować. Lubię gulasz z soczewicy, a z wędzonym boczkiem jest jeszcze lepszy! Taki gulasz można przygotować na wiele sposobów. Bardzo lubimy orientalny gulasz z czerwonej soczewicy .

gulasz z soczewicy

Okazuje się jednak, że gulasz z soczewicy można przyrządzić z boczkiem i kurczakiem. Danie równie wykwintne i aromatyczne. Jak wspomniałam wyżej czerwona soczewica szybko się rozgotowuje. Dla mnie to żadne zmartwienie, bo soczewica zagęszcza sos, więc nie muszę bawić się w jakieś zasmażki.

gulasz z soczewicy_1

Gulasz świetnie smakuje z kaszą bulgur. Dawno nie gotowałam tej kaszy, więc troszeczkę stęskniłam się za jej smakiem. Jeśli Wam zostaje bulgur z obiadu to możecie zrobić z niego sałatkę.

gulasz z czerwonej soczewicy

Kremowy gulasz z soczewicy

Składniki:

na 4 porcje

150 g czerwonej soczewicy

1 czerwona cebula

350 ml wywaru z kurczaka

3 ząbki czosnku

250 g pomidorów koktajlowych

150 ml śmietanki

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 łyżki masła

sól do smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego

50 g świeżego szpinaku

100 g wędzonego boczku

gulasz_obiad

Cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij na maśle. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż aż kurczak lekko się zrumieni. Dodaj opłukaną soczewicę i wywar z kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i przecierem, gotuj gulasz przez 25 minut. Jeśli wolisz soczewicę bardziej w całości możesz ją dodać na 15 minut przed końcem gotowania. Następnie dodaj opłukany szpinak i pomidory. Gotuj przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Spróbuj czy gulasz jest wystarczająco doprawiony. Na patelni zrumień boczek. Pokrusz i posyp nim gulasz Ugotuj bulgur. Podaj gulasz z kaszą.

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *